Nezavisni stav

Prvo reforme pa onda novac

U proteklih petnaestak godina u odnosima domaćih političkih elita i međunarodne zajednice postojao je jedan nepisani dogovor.

Taj dogovor je podrazumijevao da će međunarodna zajednica dati novac, a domaći lideri obećati da će sprovesti sve reforme koje su tražene. Taj dogovor je za posljedicu imao to da su međunarodni partneri slali novac, a domaći lideri su reforme odugovlačili i razvodnjavali koliko god je to bilo moguće. Sjećam se priče s jednim evropskim diplomatom prije nekoliko godina, koji mi je rekao da je njegova zemlja dala dovoljno novca da se kompletan administrativni sistem u BiH uveže na elektronske platforme, ali da je rezultat bio, blago rečeno, polovičan.

Postoji razlog za blagi optimizam da to više neće moći funkcionisati na dosadašnji način. Primjera radi, EU će 250 miliona evra pomoći usljed korone usloviti sprovođenjem reformi i ispunjavanjem obaveza drugih međunarodnih partnera, poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Pola novca će BiH dobiti početkom naredne godine, a drugu polovinu tek kada se ispune obaveze. Ono što je, međutim, puno važnije od toga je činjenica da će novac iz balkanskog investicionog fonda EU biti u potpunosti uslovljen sprovođenjem reformi. To će, konkretno, značiti da u budućnosti uopšte neće biti novca ako ne bude bilo reformi. Ovaj novi trend, usput rečeno, ne odnosi se samo na zapadni Balkan. EU je uslovila i pomoć zemljama članicama poštovanjem vladavine prava. Drugim riječima, neće biti novca ni za zemlje članice EU ako pojedine zemlje budu kršile principe vladavine prava.

EU je konačno shvatila da su pitanja vladavine prava i sprovođenja reformi egzistencijalna pitanja - ako nema ovih principa, onda se postavlja pitanje smisla same Unije. EU ne može samo biti prošireni ekonomski prostor, EU mora biti i unija vrijednosti i poštovanja vladavine prava i osnovnih ljudskih prava.

Ovo je, naravno, dobra vijest i za zapadni Balkan, jer, ruku na srce, međunarodna zajednica je dosadašnjim popustljivim odnosom prema autokratama i na Balkanu i u EU potkopavala same temelje evropskog ujedinjenja. Nadamo se da je s tim sad zauvijek gotovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije