Nezavisni stav

Revizije bez učinka

Revizorski izvještaji sačinjeni za institucije BiH, ali i institucije FBiH, pokazali su da su i dalje javne nabavke najslabija karika kada su u pitanju njihove finansije.

Naime, najviše primjedaba revizori su dali u segmentu javnih nabavki, koje u većini institucija nisu provođene u skladu sa zakonom. Veliki broj primjedaba odnosio se i na zapošljavanja unutar institucija, kao i na trošenje sredstava i neadekvatno pravdanje istih.

Nažalost, iz godine u godinu revizori upozoravaju na iste probleme, propuste, nepoštivanje zakona, ali sankcija za propuste nema pa se oni stalno ponavljaju.

Revizorski izvještaji pokazali su i da se za službena vozila upisuju astronomske kilometraže, da se ne vodi računa kod kupovine avio-karata, jer se ne bira najpovoljniji ponuđač. Takođe, veliki problem predstavlja i zapošljavanje, posebno prekomjerno u nekim institucijama.

U FBiH se kao veliki problem pokazao i nerad Agencije za privatizaciju FBiH, koja je dozvolila da joj propadnu 273 miliona KM državnog kapitala zbog neizvršene prodaje na vrijeme. Posebno začuđujuće je i to što revizori propuštaju da finansijsko poslovanje  većine institucije ocijene negativno, uglavnom su ocjene pozitivne i s rezervom uz napomene i preporuke da se nešto uradi.

Većina preporuka koje revizori iz godine u godinu daju državnim, ali i entitetskim institucijama nisu provedene i preporuke se ponavljaju iz godine u godinu.

Činjenica je i to da recimo Parlamentarna skupština BiH raspravlja o revizorskim izvještajima, ali bez konkretnih zaključaka koji moraju biti provedeni. Još gora situacija je u Federaciji BiH, jer federalni parlament  već godinama i ne raspravlja o izvještajima, a obavezan je.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije