Nezavisni stav

Šamar za pravdu

Na primjer, inspektor uzme vlasniku trgovine 500 maraka mita. I nakon toga pogleda u kameru video-nadzora, namigne u objektiv, stavi pare u džep i ode zamišljen, jer valja smisliti kako će tu svotu potrošiti. Otprilike, ovako bi u praksi mogla teći primjena predloženih izmjena Zakona o javnom redu i miru RS.

Drzne li se trgovac da korumpiranog inspektora prijavi, ići će u zatvor. Jer mi smo društvo gdje se zakoni poštuju, a u ovom, bude li usvojen, predviđena su dva mjeseca robije onom ko "neovlaštenim fotografisanjem ili snimanjem ometa službenike dok vrše svoje dužnosti".

Ili, recimo, novinski fotoreporter primijeti bahato ponašanje policajca, hoće to da fotografiše, a ovaj mu kaže - ometaš me, ugasi fotoaparat. I prijavi ga. I kome će sud vjerovati? Službenom licu, naravno.

Šta je sljedeće? Novinar će smjeti da piše o državnom službeniku samo kada mu ovaj to odobri? Hoće li nam početi i tekstove oni pregledati? Korumpirani službenik, na primjer, kaže: "Ne sviđa mi se ovaj naslov, piše da sam krao pare, nemoj tekst objavljivati." I tačka?

Svi moramo da odgovaramo za svoje postupke. A kako dokazati nečije bezakonje ako nemamo pravo da ga dokumentujemo fotografijom ili video-zapisom?

E pa, neće moći. I u srednjem vijeku znalo se šta je od javnog značaja. A sada bi, u 21. vijeku, da uvedu zakon kojim će oni, koje mi plaćamo, nama određivati šta smijemo, a šta ne smijemo fotografisati.

Osilili su se više od svjetskih moćnika. Kada je Vladimir Putin nedavno bio u Beogradu, nije birao koje će fotografije izaći u medijima. Dakle?

Nadam se da će prevladavati razum. Jer, usvoji li se sporno zakonsko rješenje u formi u kojoj je preloženo, biće to šamar za pravdu. Istina će biti samo onakva kakvom je država vidi i želi da nametne. Demokratiju će pojesti mrak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije