Nezavisni stav

Slučaj "Zvizdić" još jedan apsurd

Taman kad pomislite da ste u Bosni i Hercegovini što se politike tiče sve vidjeli, čuli i doživjeli, stigne iznenađenje. Jedan čovjek od 6. avgusta predsjedavaće i Savjetom ministara BiH i Predstavničkim domom parlamenta BiH, odnosno biće na čelu i izvršne i zakonodavne vlasti, što je nezabilježeno, barem u društvima koja se nazivaju demokratskim.

Ne postoji zakon, odluka ili politička okolnost kojom se to može opravdati i da je ovo imalo normalna zemlja - kao što nije - Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, podnio bi ostavku i na taj način riješio krizu u kojoj se BiH nalazi od oktobra prošle godine.

Da je principijelan kakvim se predstavlja, i da je legalista kako to vrlo često zna naglasiti, insistirao bi na izboru novog Savjeta ministara BiH jer u zakonu jasno piše da predsjedavajućeg Savjeta ministara imenuje Predsjedništvo BiH, te da se odluka o imenovanju donosi najkasnije 15 dana od održavanja konstitutivne sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH u novom sazivu. Dakle, najdalje do 21. decembra Predsjedništvo BiH trebalo je da imenuje novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ali nije, i nikoga, ama baš nikoga, nije briga što se zakon krši niti će iko zbog toga odgovarati.

Zakoni ove zemlje, Ustav i bilo kakva pravila ne važe za političare. Oni su nedodirljivi, posebno oni koji se nešto pitaju u političkim partijama, ali i oni koji slijepo, kao i Zvizdić, slušaju šta kaže šef i vrhuška bliska njemu.

Slična je situacija i u regionu, ni tu baš zakoni nisu isti za sve, ali u BiH je to posebno, očiglednije, jasnije, konkretnije i bahatije nego bilo gdje u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije