Nezavisni stav

Šoferska je tuga pregolema

Uspjeh, odnosno neuspjeh bh. vlasti, da svojim građanima obezbijedi vozačke dozvole koje će biti priznate na širem evropskom tlu, najbolje ilustruje podatak da ni s Albancima, još od 2013. godine, od kada ta inicijativa datira, nisu uspjeli završiti ovaj posao.

Da tragedija bude veća, u cilju usaglašavanja sporazuma bili su zakazani i pregovori, ali ih je albanska strana otkazala samo nekoliko dana prije dogovorenog termina.

Kako onda očekivati da bh. vozačke dozvole za kamione i autobuse budu priznate u Njemačkoj, gdje su pravila rigorozna, a odstupanja od njih nema? Urgencije koje se šalju iz Sarajeva Nijemcima ne znače ništa niti oni namjeravaju da popuste.

Inicirano je potpisivanje takvog sporazuma i sa Slovenijom, ali rezultata takođe još nema što, ruku na srce, nikog ne iznenađuje.

Ne iznenađuje nas, što je najgore, ni to što je inicirano da u BiH poskupi proces polaganja vozačkih dozvola, na način da bi, recimo, kandidat za B kategoriju koji sve položi iz prvog pokušaja, imao troškove veće od 1.600 maraka. Prođe li ova zamisao, razumije se, budući vozači kamiona i autobusa plaćaće mnogo više.

Dobiće zauzvrat vozačku dozvolu nepriznatu u dobrom dijelu evropskih država u kojima cirkulišu naši šoferi. Istovremeno, moći će da je koriste, recimo, u Kataru.

Sve u BiH ide po sistemu - kako što dublje zavući ruke u džepove građana. Istovremeno, oni koji našim sudbinama vedre i oblače i diktiraju nam namete, ne muče se koliko i naši vozači kamiona koji dane provode u kolonama, u znoju i patnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije