Nezavisni stav

Spas u domaćoj hrani

Onaj ko bude imao vlastitu hranu i bude mogao da prehrani vlastiti narod biće gospodar i svoje zemlje i svog naroda. Onaj ko bude uvozio i zavisio od milosti drugih, koji nisu baš milosni, imaće velike probleme.

Tim riječima je lider poljoprivrednika u Srpskoj odlično objasnio kako svi treba da se odnosimo prema poljoprivrednoj proizvodnji, ne samo sada, nego svake godine.

U ovim teškim sedmicama koje su iza nas te neizvjesnim koje dolaze svi možemo mnogo toga naučiti. Vlast, recimo, mora da shvati da se poljoprivredna proizvodnja treba podsticati i šakom i kapom svake godine, a ne samo kada je na pomolu moguća kriza.

Na kraju ove i početkom iduće godine imaćemo presjek stanja - koliko je masovnija domaća agrarna proizvodnja, koju svi najavljuju, bila vjetar u leđa za privredu, koliko smo uštedjeli i šta smo dobili.

A dobićemo, uvjeren sam, mnogo toga. Nizom podsticajnih mjera stvoreni su preduslovi da domaći ratar može lakše živjeti od svog rada. To je i te kako zaslužio. Malo kome je teško kao njemu jer od svitanja do sumraka lomi kičmu i lije znoj kako bi što više proizveo.

I sami poljoprivrednici svjesni su da je u predstojećim mjesecima na njima velika odgovornost - da proizvedu što više zdrave, domaće hrane kako ne bismo zavisili od uvoza.

Nadajmo se da će sezona klimatski biti optimalna, bez suše ili previše vlage. Svi priželjkuju da poljoprivrednici, pred kojima je veliki posao, imaju plodno tlo i dobre prinose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije