Nezavisni stav

Šta je potrebno za otkaz u državnoj službi?

Kao što i sam naslov ovog mog komentara kaže: Šta je to potrebno da bi se dobio otkaz u državnoj službi? Ja sam uz jutrošnju kafu uključio sve raspoložive mentalne kapacitete da se sjetim i nisam našao više od tri primjera.

Da bi uvod bio jasniji, pređimo na stvar. Na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci izvjesni Velimir Balaban, referent u studentskoj službi, od studentkinja je, kako bi im ovjerio ispite, tražio poljupce. On tu nije stao, već je, kako kažu studentkinje, kako je imao pristup njihovim dokumentima, iskoristio poziciju da bi se predatorski dokopao njihovih brojeva telefona, nakon čega im je slao poruke, neprimjerene slike i pozivao ih u stan.

Isti taj Balaban, kojeg su studentkinje na početku njegove "ljubavne" karijere, nesvjesne opasnosti, prozvale "poljubac referent", prije Tehnološkog fakulteta radio je na Mašinskom, odakle je otjeran. Ali ne, on nije dobio otkaz, nego premještaj na novo radno mjesto. Doduše, tamo ga niko nije prijavio za zlostavljanje, mučenje i ponižavanje, kao sada, ali je dekan imao indicije da je u svojstvu predsjednika tamošnjeg sindikata podigao dobar iznos sa računa sindikalne organizacije i potrošio u nešto. Dokaza kažu nije bilo, bile su samo indicije i to da novca nema. Znači, popapala maca i nikome ništa. A njegovo neprimjereno ponašanje dugo je bilo javna tajna.

Da stvar bude još i gora, poslije svega što je dotični uradio sa Banjalučkog univerziteta kažu da o otkazu još ne mogu pričati. Da li to možemo da naslutimo još jedan premještaj? Da li su studentkinje lagale iako imaju neprimjerene poruke kao dokaze? One silne poruke koje su priložile kao dokaz su fotošopirane? Na kraju će biti - jadan čovjek, nabijediše ga mediji ni kriva ni dužna.

Da sumiramo, ovaj službenik osumnjičen je da je uznemiravao studentkinje, uzimao pare sa zajedničkog računa i ko zna na šta ih potrošio i na kraju vjerovatno neće ni otkaz dobiti, a o krivičnoj odgovornosti ćemo drugi put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije