Nezavisni stav

Šta nudimo našoj djeci

Nova studija Svjetske banke pokazuje da dijete rođeno u BiH ima oko 60 odsto šanse da dosegne svoj produktivni potencijal kad odraste. To konkretno znači da šest od desetoro djece može obrazovni, zdravstveni i socijalni sistem, kao i opšte društveno okruženje u BiH, iskoristiti da u odrasloj životnoj dobi svojom produktivnosti vrati ono što je društvo u njega uložilo.

Ono što ovaj podatak takođe govori je koliko smo mi, u stvari, licemjerni kada govorimo da su nam djeca na prvom mjestu. Šta smo, za ovih 20 i kusur godina, stvarno uradili da im bude bolje? Čime smo se istinski bavili, osim što smo jedni drugima brojali krvna zrnca, nabacivali se kostima nesretnih žrtava proteklog rata, razgraničavali se jedni od drugih i slali mržnju jedni prema drugima?

Šta naša djeca treba da nauče od nas? Čime da se ugledaju na svoje roditelje? Kakvim ih ljudima činimo? Kojim vrijednostima će se ponositi kada sutra odrastu?

Ako je glavni problem ove zemlje koja zastava će biti okačena iza radnog stola, da li mehanizam koordinacije uvažava interese Kantona 10 i koja vojna formacija je postrojena povodom kojeg nacionalnog praznika, onda o čemu mi pričamo?

Zar ne razumijemo da je najpatriotskija stvar na svijetu odgojiti svoje dijete da bude obrazovano, spremno za izazove 21. vijeka, naučeno da bude čovjek i da svojim potencijalom doprinese boljitku i svog naroda i svoje zemlje?

Pričati ovu priču u zemlji poput BiH je užasno teško jer ste odmah optuženi kao osoba koja podriva ustavni poredak, zalaže se za (de)centralizaciju, šuruje s "drugom stranom" i izdajnički se ponaša prema svom narodu.

Zbog tog i takvog ludila, zbog totalne pomračenosti uma, zbog okretanja glave na drugu stranu i odbijanja priznavanja realnosti, tonemo sve dublje i kao zemlja, i kao narod i kao entitet. Svi, i na jednak način, bez ikakve razlike.

Kakav je to paradoks: ovdje se udaramo u nacionalna prsa, a onda prvom prilikom grabimo pasoš i bježimo vani. U zemlje u kojima su priče aktuelne kod nas davno svršeno vrijeme.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije