Nezavisni stav

Šta staviti na evropsku tezgu?

Samo jedan korak preostao je Bosni i Hercegovini kako bi naredne godine mogla izvoziti crveno meso u zemlje Evropske unije, a to je nulti popis stočnog fonda.

To bi značilo da je na jednom mjestu potrebno objediniti i popisati sve što zemlja ima i čime raspolaže, obilježiti i pratiti kretanje životinja i slično.

Međutim, kako stvari stoje, ovaj posljednji korak biće ujedno i najteži, s obzirom na to da taj proces nije ni počeo, a da nadležni u ministarstvu na nivou države planiraju da izvoz bude odobren sredinom naredne godine.

Ako realno pogledamo, u ovom slučaju to nije korak nego skok za koji ne postoje realne pretpostavke.

Izborna kampanja je u punom jeku i malo kome je na pameti da se upušta u ovako obiman problem, a s obzirom na to da je za konstituisanje vlasti potrebno i pola godine, pitanje je koga će i kada ova obaveza čekati na radnom stolu.

Ambiciozan je to plan za sprovođenje nečega što još nije detaljno ni dogovoreno, a kamoli precizno isplanirano i za šta nema podrške na svim nivoima vlasti.

Takođe, veliko je pitanje imamo li šta izvesti i ponuditi na evropskoj tezgi. Uvoz crvenog mesa u BiH se mjeri u stotinama miliona maraka, upravo zbog, kako mnogi tvrde, nedostatka domaćeg.

Treba biti realan i priznati da ne postoji pouzdan podatak o domaćoj proizvodnji i kapacitetima.

Sve dok se to ne uradi, neće biti ni izvoza, jer Evropa ne želi da posluje s nekim ko u svojoj kući ima neuređene odnose.

Kada je popis u pitanju, treba imati u vidu da nam ta materija i ne ide baš od ruke, a što je pokazao i ovaj posljednji popis stanovništva, u brojnim dijelovima osporen, kako po metodologiji, tako i po rezultatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije