Nezavisni stav

Starudija na bh. nebu

Kada bi nam političari opremali vojsku na isti način kao svoj vozni park, ne bi helikopteri Oružanih snaga BiH izgledali poput muzejskih eksponata.

Ali ne! Kada se načelnik ili ministar odluči počastiti limuzinom, onda bira grijanje prednjih sjedišta, kožni volan i board kompjuter u boji, te ispunjenje niza ostalih želja koje iz svojih džepova plaćaju građani.

Međutim, kada je za iste te građane potrebno kupiti helikoptere koji će im spasavati živote, para nema.

Posljedica je stoga katastrofalna: Oružane snage BiH danas imaju 38 helikoptera, a stari su od 25 do 50 godina! Da nevolja bude veća, dio njih, što zbog zastarjelosti, što zbog niza kvarova, uopšte više nije isplativo dalje koristiti niti remontovati.

Navršava se peta godišnjica potopa u BiH, kada su helikopteri iz brojnih opština evakuisali stare i bolesne, žene i novorođenčad.

Najavljuju meteorolozi nove obilne padavine i moguće poplave, a vojska danas, u odnosu na 2014. godinu, ima isti ili manji broj helikoptera, koji su pritom pet godina stariji.

Osim toga, znamo da gotovo i nema ljeta, a da veliki šumski požari gutaju sve pred sobom do te mjere da je intervencija iz vazduha hitno potrebna. Na sve to vrijedi i podsjetiti da budžet Ministarstva odbrane BiH iznosi gotovo 300 miliona maraka. 

Ali, BiH je država paradoksa. Krade se šakom i kapom, a pare se troše uglavnom tamo gdje ne treba. Oni koji treba da se brinu za bezbjednost građana i njihove imovine misle samo na svoje džepove. Istovremeno, našim nebom kruže helikopteri stariji od pilota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije