Nezavisni stav

Stranke prvo uzmu sebi, drugima šta ostane

​Za razliku od socijalnih davanja, invalidnina, naknada za tuđu njegu i pomoć, dječjih doplataka, grantova, podsticaja i svega onoga što život znači, isplate političkim partijama iz budžeta s raznih nivoa vlasti nikada ne kasne.

Od ukupno planiranih 19,6 miliona KM, isplaćeno im je 95 odsto ili 18,6 miliona KM i siguran sam da je to jedina stavka u budžetu, pored plata, koja se isplaćuje na vrijeme i koja ne zavisi od punjenja budžeta.

Po onoj staroj narodnoj da je Bog prvo sebi kapu skrojio, i političari prvo novac isplate sebi, a ostalim šta ostane i ako ostane s obzirom na to da se na plaćanje pojedinih obaveza čeka i duže od godinu dana.

Nije bitno što nema novca za tuđu njegu i pomoć ili odštetu poljoprivrednicima u slučaju nepogode, bitno je da ima za političare i njihove partije koje su već godinama unazad gospodari života i smrti i svih procesa u ovoj zemlji.

Ako negdje ima para, to je u partijama koje preko svojih ljudi kontrolišu sve tokove novca u ovoj državi, javna preduzeća, prirodne resurse i sve ostalo i na kraju opet im nije dovoljno, već sami sebe stavljaju u "prvi red" isplate kada je budžet u pitanju.

U najmanju ruku, to je bezobrazno i bezobzirno pa čak i od stranaka koje su se odavno odrodile od naroda za koji kažu da ga predstavljaju.

Da ne bude zabune, političke partije koje dobiju povjerenje građana i osvoje mandat odbornika ili poslanika na izborima treba da primaju novac iz budžeta, ali nikako ovoliko koliko sada dobiju i na način na koji sada uzimaju, može se reći i otimaju. Stranke su "nužno zlo", i u sadašnjem političkom sistemu i okolnostima, bez njih se jednostavno ne može, ali bi bilo lijepo da shvate da se cijeli svijet ne vrti oko njih i da su tu zbog naroda, a ne narod zbog njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije