Nezavisni stav

Tresla se Trgovska gora, rodile se svađe

Procjenjuje se da će izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori ugroziti 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une. Jasno je svakome od nas da će radioaktivni otpad negativno uticati na životnu sredinu.

Postoje i tvrdnje da je riječ o ozbiljnom bezbjednosnom problemu, budući da se radi o vrlo trusnom području.

Sve su to dovoljno jaki argumenti da svi u BiH kažu jasno i glasno "ne" hrvatskim vlastima, koje odlagalište namjeravaju podići uz granicu s BiH. Takoreći, pred vratima prvih komšija.

Već dugo slučaj "Trgovska gora" izaziva potrese, a nedavno smo svi pomislili da BiH konačno ima plan kako da se odbrani od te prijetnje. Od prekjuče, međutim, imamo suprotstavljene stavove.

Dok bh. šefica diplomatije Bisera Turković pita čemu tolika žurba ako Hrvatska još nije usvojila niti jedan službeni akt koji se tiče životne sredine na lokalitetu Trgovska gora, sa svih strana joj poručuju da nije u pravu.

Mediji, podsjetiću, pišu da je Turkovićeva vlasnica pet kuća u BiH i dva stana u Hrvatskoj i Australiji, a sinovi joj posjeduju još tri nekretnine u Sarajevu. Ništa od ove imovine nije blizu Trgovske gore, pa zašto bi, uopšte, brinula?

Razloga za brigu imaju mnogi, uključujući i stanovnike Novog Grada, jer im opasni otpad, po svemu sudeći, dolazi u neposrednu blizinu.

Iskustva su pokazala - susjedna Hrvatska nikad ne gubi vrijeme. Ne pokažu li zvaničnici iz BiH jedinstven stav, namjere susjedne zemlje su na korak od ispunjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije