Nezavisni stav

Tuka budi nadu

U trenucima kada je bh. sport gledajući praktički na izdisaju i zadnja rupa na svirali u zemlji koja svakodnevno ostaje bez mladeži i koja hrli preko granice za boljim životom, 28-godišnji Kakanjac Amel Tuka ponovo je vratio vjeru u bolje sutra, posebno mladima koji treniraju, ako gledamo svjetske standarde, u nehumanim uslovima.

Kada je prije četiri godine šokirao atletski svijet osvojivši svjetsku bronzu u Pekingu, mnogi su bili mišljenja da je to presedan koji se više ne može ponoviti. No, danas jedan od najboljih atletičara svijeta nikada nije posustajao ni odustajao. Svjetsko srebro u toj čarobnoj noći u Dohi je nešto što će zauvijek ostati upisano u analima bh. atletike i sporta.

Najbrži Evropljanin ove godine ponovo je nagrađen za svoj nevjerovatni trud i želju za dokazivanjem, istu onu koju je imao i kada je iz Modrinje, kod Kaknja, putovao do Zenice na atletski teren. Taj put koji je bio sve samo na lagan i nevjerovatni sportski duh doveli su ga do toga da postane jedan od najboljih atletičara svijeta na 800 metara i najbolji ikada kojeg je BiH imala.

Istina, Tukini rezultati se mogu smatrati izolovanim slučajem u BiH, posebno kada se radi o individualnom sportu, a posebno atletici, koja nije bezrazložno nazvana kraljicom sportova, ali isto tako daju motiv svima onima koji danas treniraju u neadekvatnoj opremi i uslovima, istim onim koje je imao i sam Amel, da nikada ne odustaju od svojih snova.

Ono što u današnje vrijeme, kada mnogi u BiH imaju razne idole i uzore, fascinira, jeste njegovo ponašanje, koje je ostalo isto kao i prije nego što je 2015. godine u Monaku istrčao nevjerovatnih 1.42,51 (u tom trenutku jedno od najbržih vremena svih vremena), a zatim uzeo bronzu u Pekingu. Ostao je skroman, čvrsto na zemlji, što danas i nije lako u životima vrhunskih sportista. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije