Nezavisni stav

Tvrdoglave vođe paradžemata

Snažna odluka Islamske zajednice u BiH da urazumi vođe paradžemata i stavi ih pod svoju dirigentsku palicu, djelomično je urodila plodom.

U FBiH je, prije nekoliko godina, bilo paradžemata skoro koliko i opština, ali je taj broj u međuvremenu znatno smanjen - sa 67 na 21. Zasad 21 tvrdoglavi vođa paradžemata ne odustaje od svojih stavova.

Iako dio javnosti smatra da se selefistima u BiH pridaje previše pažnje, niko nema pravo da tvrdi da nam ide u prilog ono što se dešava u ozloglašenoj Gornjoj Maoči ili Ošvama.

Ta sela su bila pod lupom brojnih medija ne samo u BiH, nego i inostranih, i to nam nikako nije popravilo imidž među potencijalnim turistima i investitorima. Naprotiv.

Osim toga, brojni tvrde da su upravo paradžemati "proizveli" strane ratnike, one koji su okrvavili svoje ruke u redovima terorističke organizacije Islamska država. Vraćaju se oni u BiH, gdje, kada stignu, sigurno neće propovijedati suživot. I taj problem ne treba potcjenjivati.

Štaviše, i iz Islamske zajednice u BiH poručuju da će ljubomorno čuvati tradicionalno islamsko učenje na ovim prostorima, a osuđivati svaki ekstremizam, širenje mržnje i militantizam.

Ne kažem da je problem vehabizma veći od besparice, nezaposlenosti, iseljavanja mladih, korupcije koja nas uništava. Ali, bezbjednost je isto tako bitna stavka u životu svih nas.

Baš zato je važno da Islamska zajednica nastavi s nastojanjima da urazumi pojedince ili grupe, koji islam tumače na njima svojstven način. Značajno je, istovremeno, da policija bude uvijek budnog oka i nadzire svakoga za koga postoji bar minimalan strah da bi mogao nekog nezakonito ugroziti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije