Nezavisni stav

Učenici kao kolateralna šteta

Učenici Srednje medicinske škole koja radi u okviru Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao Drugi" u Bihaću, njih više od tri stotine, na početku nove školske godine dovedeni su u bezizlazan položaj.

Rukovodstvo ove obrazovne ustanove, nakon što im Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture USK nije izdalo potrebno odobrenje za rad, odlučilo je da ukine ovo stručno zanimanje. Učenicima i njihovim roditeljima, na zajedničkom sastanku, preporučeno je da se snađu kako znaju i umiju. Na ovom sastanku nisu izostale suze učenika i ogorčenje roditelja koji se s pravom pitaju ko se to igra s njihovom djecom i kakvi se interesi kriju iza cijelog slučaja.

Novonastala situacija kompromitira ionako teško stanje u ovdašnjem obrazovanju tek što su nekako minule afere koje su mjesecima potresale Univerzitet u Bihaću. Verbalni rat između Katoličkog školskog centra i resornog kantonalnog ministarstva u punom je jeku i obje strane smatraju kako je ona druga isključivi krivac za nastali problem.

Ministarstvo zamjera KŠC što se oglušilo na upozorenje da ne upisuju nove učenike u prve razrede medicinske struke, a da pri tome nisu pribavili valjane finansijske garancije. Druga strana odgovara da se vlasti u USK ucjenjivački odnose prema ovoj obrazovnoj ustanovi i smatraju kako im je bez opravdanog razloga ukinuto budžetsko finansiranje.

Argumentiraju to činjenicom da je ovo stručno usmjerenje unutar KŠC djelovalo pune četiri godine i pitaju se kako u tom periodu niko nije ustanovio navodne nezakonitosti. Otvoreno sumnjaju kako se iza svega kriju nečiji interesi povezani sa Srednjom medicinskom školom, koja je javna ustanova sa sjedištem u Bihaću.

Iz Ministarstva poručuju kako se obrazovni sistem mora dovesti u zakonske okvire te da pardona neće biti ni prema kome. Negiraju diskriminatorski odnos i podsjećaju da su Osnovna škola i Gimnazija u KŠC i dalje na javnim jaslama. Kažu kako su Tužilaštvu USK poslali sve potrebne materijale kako bi se ustanovilo ko je odgovoran za trošenje javnih sredstava kojima se pune četiri godine finansirao medicinski smjer u KŠC.

Kako to obično biva, u ovakvim svađama redovito stradavaju najslabiji, a to su učenici i njihovi roditelji i oni su u cijeloj situaciji kolateralna šteta koja, kako izgleda, malo koga zanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije