Nezavisni stav

Zanatima prijeti zaborav

Anja Matarugić
Anja Matarugić

Imati 14 ili 15 godina i birati srednju školu predstavlja jedan od prvih teških životnih izbora. Odabrati zanimanje u tim godinama, kojim će se baviti ostatak života, dakako nije lako.

Život je postao brz, a mladi ljudi žele sve odmah. Primamljivo im zvuče poslovi koji iziskuju što manje truda i rada, a da je plata dobra i redovna. A ukoliko to ne nađu u svojoj državi, uvijek mogu otići u Njemačku ili Austriju. Zar ne? Mislim - ko to ne bi želio?

Svojim radom stvoriti nešto što će trajati i što će drugima biti od koristi možda zvuči zahtjevnije i teže, ali, vjerovali ili ne, donosi mnogo blagodeti. Kad vidite svojih ruku djelo shvatite da se svaki trud isplati.

Nažalost, mladi u RS se sve teže i rjeđe odlučuju da se bave zanatima, od njih bježe, jer je to težak posao kojem je potrebno posvetiti vrijeme i trud, a za rezultate treba vremena.

Stari zanati izumiru, a, prema riječima stručnjaka, uskoro nećemo imati ni majstora da nam zamijeni plinsku bocu.

Zanate rijetko ko uči, a čak i ako ih neko nauči pitanje je da li će se time stvarno u životu baviti.

Nije sva krivica samo na mladima, veće plate i bolji uslovi rada možda bi nekoga i ubijedili da se bavljenje zanatima isplati.

Takođe, djecu treba naučiti da već od ranog djetinjstva samostalno stvaraju. Probuditi ljubav u njima prema takvoj vrsti rada i usaditi im osjećaj vrijednosti, da sami mogu nešto korisno da stvore, a onda ih nagraditi za njihov trud je jedan mali, ali vrijedan korak ka spasavanju preostalih zanata.

Ova stara znanja koja se prenose sa majstora na učenika treba spasiti od zaborava, dok se s njima nismo počeli susretati samo u istorijskim knjigama i prema sjećanju naših baka i djedova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije