Nezavisni stav

Zašto uništavamo Vrbas?

Iz Vrbasa u Banjaluci članovi Dajak kluba prije nekoliko dana izvukli su 15 betonskih kanti težine oko 100 kilograma, pa se pitam šta to u čovjeku postoji da može bacati smeće i uništavati svoje ljepote i bisere kao što je Vrbas?

Te iste betonske kante postavljene su da bi se šetališta i ostala mjesta na području Banjaluke održavala čistim i kako bi ljudi skoro na svakom koraku imali mjesto gdje će odložiti smeće.

Znači, te iste kante su postavljene blizu obale Vrbasa, a ne uz samu obalu, i te iste kante su, naglašavam, teške oko 100 kilograma.

Kakav je to onda sklop u čovjekovom mozgu da baci, ne jednu, nego 15 takvih kanti u rijeku?

Kako mu se da uopšte čupati, trgati i nositi ih toliko da zagađuje rijeku i uništava je?

Svaki normalan i iole kulturan i vaspitan čovjek će osuditi takvo ponašanje.

Jedini odgovor na njega mogu ponuditi psiholozi, kod kojih bi takve "osobe" trebalo da potraže pomoć.

Kako je psiholog Aleksandar Milić rekao, te osobe nemaju saosjećanja prema drugim ljudima i činjenje ovakvih stvari s jedne strane je zagađivanje rijeke, a s druge strane ugrožava nečije zdravlje, jer se oni koji se kupaju u Vrbasu mogu povrijediti.

Jedino rješenje, prema Milićevom mišljenju, jeste da se primjenjuju zakonske i materijalne prinude prema takvim, nazovi, osobama i pišu im se kazne.

Moje iskreno mišljenje je da kazne treba da budu, i to petostruko veće i rigoroznije, inače s ovakvim ponašanjem i nepoštovanjem prema Vrbasu i njegovim ljepotama, posebno u ovom ljetnom periodu, nećemo daleko dogurati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije