Nezavisni stav

Zaustavite iseljavanje ili propadamo

Malo šta me u posljednje vrijeme iznenadilo koliko odluka dvoje supružnika, mladog bračnog para, mojih bliskih prijatelja, da se sele u Njemačku.

Saznao sam za to prije desetak dana, a ja još ne znam da li sam više ogorčen jer odlaze ili srećan što su se spasili.

U pitanju su obrazovani, pametni i vrijedni ljudi, koje će jedna od najjačih ekonomskih sila objeručke prihvatiti, dok ovdje njihovo obrazovanje i talenat nisu cijenili.

Nisu oni usamljen primjer, već postoje procjene da je samo od početka godine iz Bosne i Hercegovine otišlo, ili bolje reći, pobjeglo - 30.000 ljudi.

Ne uhvati li se vlast u koštac s ovim problemom i ne zaustavi iseljavanje, propast je sasvim izvjestan scenario. A na ivici smo.

Na bh. tržištu već nedostaje radnika raznih profila, a manjak radne snage znači i gašenje firmi. To će i te kako oslabiti ekonomiju, koja nam je ionako na staklenim nožicama.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, najavio je da bi u septembru trebalo da bude ponuđen cjelovit plan za stimulisanje mladih da ostanu i rade u Srpskoj. Konkretno, novim bračnim parovima u Srpskoj biće omogućeno dobijanje kredita od 30.000 maraka, uz šansu da im se dio ili cijeli iznos otpiše nakon što postanu roditelji.

Dobro zvuči, za početak. Svaku pomoć koju mladi čovjek dobije u ovim teškim vremenima treba pozdraviti. Nadam se da nije kasno, te da se na ovoj mjeri neće završiti, jer za sreću nisu dovoljna samo četiri zida. Mnogo toga još treba uraditi kako bi se zaustavilo osipanje stanovništva, koje odavno ima alarmantne razmjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije