Nezavisni stav

Zdravstvo na infuziji

Medicinari u Unsko-sanskom kantonu već godinama ukazuju na svoj težak socio-ekonomski položaj, a posljednjih nekoliko mjeseci pokušavaju da se obustavama rada i štrajkovima izbore za povećanje primanja.

Posljednji takav štrajk, od prije tri mjeseca, okončan je obećanjem Vlade USK da će razmotriti njihove zahtjeve i povećati im koeficijent za obračun ličnih dohodaka. Ipak, nedavni prijedlog povećanja tog koeficijenta za svega 0,1 posto zaposleni u zdravstvu ocijenili su ponižavajućim i neprihvatljivim. Ukazuju da bi se primjenom u praksi njihovi lični dohoci povećali za svega 35 maraka, što ih ne može zadovoljiti niti bitno uticati na poboljšanje njihovog teškog položaja u uslovima kada troškovi života rastu neuporedivo većom progresijom.

Predstavnici sindikata koji ih zastupaju su ogorčeni na Vladu USK, koja im je, kako ističu, obećavala mnogo toga, a sada se pravda teškim ekonomskim stanjem i lošim budžetskim poslovanjem. Prema njihovim tvrdnjama, lični dohoci medicinskih radnika u USK su među najnižima u Federaciji BiH i već godinama nisu doživjeli značajnije povećanje.

Dodaju kako to važi i za uslove u kojima rade, zastarjele medicinske aparate i opremu koju koriste, te hronični nedostatak lijekova i sanitetskog materijala s kojim se svakodnevno susreću. Zdravstvo u USK je već godinama na infuziji i za njegov oporavak potrebni su sistemski reformski zahvati. Gotovo sve zdravstvene ustanove posluju s velikim gubicima, a samo dug Kantonalne bolnice u Bihaću procjenjuje se na preko 12 miliona maraka. Niti jedna vlast dosad nije pokazala spremnost da se uhvati u koštac s nagomilanim problemima zbog procjena da bi bilo kakvi radikalni rezovi proizveli neželjenu političku štetu.

U međuvremenu, odlazak medicinara iz Unsko-sanskog kantona, kako liječnika specijalista, tako i medicinskih tehničara, poprimio je razmjere egzodusa, jer su radnici ove struke traženi u inostranstvu i vrlo lako pronalaze zaposlenje u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama. Rezultat ovog procesa je nastavak erozije zdravstvenog sistema i pad kvaliteta zdravstvenih usluga koje se pružaju u ovdašnjim bolnicama i domovima zdravlja, zbog čega klinička slika ovdašnjeg zdravstva sve više ukazuje na teško izlječivu bolest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije