Nezavisni stav

Žene u politici

Uvijek su mi najteže padale priče u crnim hronikama o porodičnom nasilju i ženama u ruralnim sredinama koje muče i iskorištavaju njihovi pijani supruzi.

Pritom, stigma od strane porodice, osjećaj sramote i nedostatak novca te nesretne žene prisiljavaju da i dalje ostanu u domaćinstvu s nasilnicima, a djeca rođena u takvim brakovima traume nose cijeli svoj život.

Ruku na srce, i država i međunarodne organizacije proteklih godina mnogo su učinile da se situacija popravi. Socijalne službe su ojačale, više je sigurnih kuća, a u medijima se polako ali sigurno razbijaju predrasude o ženama koje samo treba da ćute i trpe. 

Međutim, ako zaista želimo temeljnu promjenu u ovoj oblasti, onda moramo imati više žena u politici. Pohvalno je da je na poziciji predsjednika RS osoba ženskog pola i da u vladama imamo mnogo ministrica, ali to je još daleko od dovoljnog. Žene se moraju mnogo više uključivati u politički proces. One moraju stavljati teme žena na sto, ne samo radi samih žena koje trpe nasilje, već i zato što je društvo zasnovano na jednakim prilikama za sve i stvaranje uslova za odrastanje djece u zdravim i skladnim porodicama osnovni zadatak svake vlasti.

Međutim, na pozicije za načelnike opština u RS na narednim izborima prijavilo se samo 11 žena. Četiri žene kandidatkinje iz svih stranaka koje smo predstavili u našem jučerašnjem tekstu su bez pretjerivanja prave heroine i primjer da pokažemo našem društvu punom predrasuda da žene ne samo da vrijede isto kao muškarci, već u mnogim stvarima i mnogo više. Niko ne može imati toliki senzibilitet prema društvu kao majka. Niko ne može izdržati pritisak i stres koji politika sa sobom nosi kao što može žena. I na kraju krajeva, nikad nećemo kao društvo ostvariti puni potencijal ako na pozicijama moći ne budemo imali više žena.

Način kako tretiramo polovinu naših sugrađana govori i o nama - i kao pojedincima i kao društvu u cjelini. Ovo je tema na kojoj ne smije biti podjela, na kojoj moramo svi raditi zajedno. Na ovoj temi ne smije biti nikakvih izgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije