Nezavisni stav

Zvezda kao politička igračka

Fudbalerima Crvene zvezde zabranjen je ulazak na Kosovo gdje je trebalo da odigraju utakmicu Kupa Srbije i nema sumnje da je i ovaj put sport iskorišten u dnevnopolitičke svrhe, i to s obje strane.

Danima se pričalo o toj famoznoj utakmici, više nego ijednoj utakmici šesnaestine finala ikad i danima se znalo da od nje u Kosovskoj Mitrovici neće biti ništa. Prištinske vlasti su nagovještavale da neće dozvoliti da Zvezda gostuje na teritoriji Kosmeta jer, koliko god svi ponavljali, ovo nije bila fudbalska, već prava politička utakmica.

Činjenica je da kosovske vlasti, legitimne ili ne, imaju kontrolu nad tim prostorom i ovim su primjerom, svima je to jasno, htjeli da pokažu da je ipak njihova glavna na Kosmetu, kršeći sve ono što su obećali kada su molili Svjetsku fudbalsku federaciju (FIFA) da ih prizna i primi pod svoje okrilje. Jedan od važnijih postulata FIFA je i onaj da politika ne smije da se miješa u fudbal, a u ovom slučaju ne da se umiješala, nego je doslovno pregazila fudbal.

Kosovske vlasti su i ovu priliku (kao što će i svaku narednu) iskoristile za dokazivanje svoje vizije državnosti, a fudbal i sport su tu kolateralna šteta.

Prilično je jasno šta je druga strana htjela da postigne, ali pitanje je zašto je sportski velikan takvog fudbalskog pedigrea dopustio (ako je uopšte i imao pravo izbora) da bude igračka za politička potkusurivanja.

Mi smo došli samo da igramo fudbal i samo nas to zanima, kazala je Uprava Zvezde, ali niko joj nije povjerovao, kao što niko ne vjeruje da će FIFA da reaguje i kazni Fudbalski savez Kosova.

Kažu iz Zvezde da je ovo diplomatska pobjeda, ali korištenje sporta za političke pobjede i javno priznanje da se to radi je igranje vatrom, a zna se koje su posljedice ove opasne igre. Naravno, niko nije ni očekivao da Zvezda kaže da neće na Kosovo, ali sve ovo se moglo i moralo drugačije uraditi. U ovoj situaciji pobjednika nema, ali su fudbal i sport definitivno ovaj duel izgubili. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije