Film i serije

21 film u trci za Zlatnog lava na festivalu u Veneciji

21 film u trci za Zlatnog lava na festivalu u Veneciji
Foto: Ilustracija | 21 film u trci za Zlatnog lava na festivalu u Veneciji

Organizatori 74. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji (Mostra) saopštili su da će se 21 ostvarenje takmičiti za glavnu nagradu festivala - Zlatnog lava. Na spisku se nalaze filmovi reditelja Džordža Klunija, Giljerma del Tora kao i triler Darena Aronofskog, javila je agencija AP.

Kluni će kao reditelj predstaviti ostvarenje "Suburbicon" sa Metom Dejmonom i Džulijanom Mur u glavnim ulogama.

Del Toro će se takmićiti za Zlatnog lava sa filmom "The Shape of Water", a Aronofski sa ostvarenjem "Mother" u kojem je glavna uloga povjerena Dženifer Lorens.

Ovogodičnju Mostru koja počinje 30. avgusta, otvoriće film "Downsizing" (Smanjivanje) američkog reditelja Aleksandera Pejna koji će biti prikazan van konkurencije.

Festival će 9. septembra zatvoriti film "Outrage Coda" japanskog reditelja Takešija Kitana.

Zlatni lav za životno djelo ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji biće dodjeljen američkim glumcima Džejn Fondi i Robertu Redfordu.

Počasne nagrade će biti uručene glumcima 1. septembra dok će na festivalu van konkurencije za Zlatnog lava biti prikazan film "Our souls at Night" reditelja Riteša Batre, s Džejn Fondom i Redfordom u glavnim ulogama.

Reditelji Mišel Franko, Edgar Rajt i Tajvanac Jonfan kao i glumice Rebeka Hol, Ana Muglalis i Žasmin Trinka biće članovi žirija kojim će ove godine predsjedavati američka glumica Anet Bening.

Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije