Film i serije

"Kapetan Marvel" vraća ženama superherojsku moć

"Kapetan Marvel" vraća ženama superherojsku moć
Foto: Ilustracija | "Kapetan Marvel" vraća ženama superherojsku moć

Prošlo je 14 godina otkako je kompanija "Marvel Comics" objavila film sa ženskim superherojem u naslovnoj ulozi. Bilo je to ostvarenje "Elektra", u kojem se pojavila Dženifer Garner, i bilo je potpuna katastrofa na kino-blagajnama.

Upravo zbog ovog lošeg rezultata, "Marvel" nije želio da objavljuje nove filmove sa ženom u naslovnoj ulozi, sve do sada. Film "Kapetan Marvel" je zvanično zaigrao na kino-platnima širom svijeta. Dobitnica "Oscara" Bri Larson se pojavljuje u ulozi pilota borbenih aviona, čija DNK dolazi u dodir s vanzemaljskom nakon pada svemirske letjelice na Zemlju. Predviđanja filmske industrije su veoma optimistična kada je u pitanju ovaj film jer bi u prvoj nedjelji prikazivanja mogao da zaradi 100 miliona dolara, čime bi oborio ostvarenje kompanije "DC Comics" "Wonder Woman", koje je objavljeno prije dvije godine. Ako "Kapetan Marvel" uspije da ostvari komercijalni uspjeh, obožavaoci "Marvela" će postaviti pitanje zašto je kompaniji trebalo toliko vremena da svoj film prepuste ženskom junaku.

"Kada je 'Elektra' pala na kino-blagajnama, bilo je jasno da žena ne može da nosi superherojski film, jer superherojske filmove prvenstveno gleda muška publika", rekla je Keli Su Dekonik, koja piše scenarije za komapniju "Marvel".

Ipak, za potrebe "Kapetana Marvela" kompanija je angažovala tim na čelu s Anom Boden i Rajanom Flekom, koji su poznati po stavljanju akcenta na filmsku priču, jer su ostvarili veliki uspjeh s indi dramama.

"Ovome smo filmu pristupili na isti način kao što pristupamo našim indi filmovima. Bilo je potrebno da nađemo karakter u priči koji će publiku držati uzbuđenom, a to je upravo kapetan Marvel", istakla je Ana Boden.

Progres koji su žene ostvarile kada je u pitanju strip-umjetnost nije zanemariv. Ipak, dosad je bilo teško zamisliti ženu da nosi teret glavne uloge u svijetu superheroja, koji je po pravilu bio rezervisan isključivo za muškarce.

"Ona nije savršen superheroj, ali je jaka i moćna. Međutim, to ne znači da je uvijek puna samopouzdanja i to ne znači da neće pasti. Mi smo napravljeni da bismo padali i uzdizali se", dodala je Bodenova.

"Kapetan Marvel" je stigao dvije godine nakon što je objavljen film "Wonder Woman". Ovo ostvarenje je na kino-blagajnama zaradilo nešto manje od 100 miliona dolara. Ujedno, to je bio i prvi film o superherojima kojeg je režirala žena.

Danas čelnici "Marvela" ističu da su zahvalni kompaniji "DC Comics" što je objavila ovaj film jer su utabali stazu za "Kapetan Marvel".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije