Film i serije

40 godina od premijere filma "Ratovi zvijezda"

40 godina od premijere filma "Ratovi zvijezda"
40 godina od premijere filma "Ratovi zvijezda"

Na današnji dan 1977. godine prvi put je emitovan jedan od najboljih i najpopularnijih filmova u istoriji svjetske kinematografije.

Počeci čuvenog SF serijala bili su skromni: “Ratovi zvijezda: Nova nada” prikazani su 25. maja u nekoliko manjih američkih bioskopa, a njihov tvorac, režiser Džordž Lukas, pitao se da li će film doživjeti uspjeh. 

“Ratovi zvijezda” su odmah privukli veliki broj posjetilaca, što nije bilo iznenađujuće s obzirom na to da je film uveo revoluciju na polju specijalnih efekata i prodaje, unoseći dah svježine u žanr svemirske opere. Milioni fanova širom svijeta ponavljali su prepoznatljive dijaloge i slušali prepoznatljivu muziku. 

Ono što je naročito zanimljivo je da je najlakše biti ljubitelj “Ratova zvijezda”. Bilo da volite prvobitnu trilogiju, nastavke, kosplej, gledate animirane filmove, čitate stripove, knjige ili igrate video-igre – zapravo volite bilo šta u vezi sa franšizom što je nastalo u periodu između 1997. i 2017. godine - fanovi će vas uvijek velikodušno primiti u svoje redove. 

“Ratovi zvijezda” su poseban univerzum koji prožima sve nas.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije