Film i serije

5 stvari koje trebate znati o Kaponeu prije Kaponea

5 stvari koje trebate znati o Kaponeu prije Kaponea
Foto: N.N. | 5 stvari koje trebate znati o Kaponeu prije Kaponea

Svi znaju otprilike ko je bio Al Kapone, u kojem je vremenu djelovao, šta je radio i kako su ga zapravo uhapsili, ali iza maske jednog od najpoznatijih mafijaša i biznismena skrivale su se stvari za koje možda ne bi ste nikad rekli da su se dogodile upravo njemu.

Kako biste se u potpunosti spremili za novi film Tom Hardija u kojem glumi Kaponea nakon izlaska iz zatvora, donosimo vam par zanimljivih činjenica o Kaponeu.

5. Robin Hood Chicaga

Iako se bavio ilegalnom prodajom alkohola, prostitucijom i uobičajenim mafijaškim poslovima, zapravo je dosta vremena i novca potrošio na pomaganje svojoj zajednici. Otvarao je pučke kuhinje za nezaposlene, lobirao je za postavljanje roka trajanja na mlijeko, ali i slao financijsku pomoć obiteljima palih neprijatelja. Jesu li pali od njegove ruke ili ne, to nikad nećemo saznati.

4. "Ne zovite me Scarface"

Nadimak koji mu je dodijelila novinarska struka mu nikad nije bio poseban drag, iako je jako volio publicitet koji su mu novinari uvijek davali. Ne zna se kako je tačno dobio ožiljak na licu, ali se pretpostavlja da se nabacivao djevojci u baru (ili ju je regrutirao za biznis?) pa ga je njen brat pokušao ubiti, samo što je bio prepijan pa je promašio.

3. Jednom ga je pogodio metak…

…I to zato što se sam slučajno upucao u nogu. Naravno, kako je riječ o Al Kaponeu, u bolnici je imao slobodne sobe oko sebe kako njegovi protivnici ne bi iskoristili priliku. A nije ih imao malo.

2. Auto za provozati

Kapone je takođe bio prepoznat od drugih ljudi čim bi se pojavio u svom zelenom Cadillacu koji je bio preuređen posebno za njegove potrebe. Dakle, auto je bio odbojan na metke te je imao prozorčić za mitraljez ili dva. Uobičajeno za auto, naravno.

1. Bolnici poklonio sadnice višnje

Nakon što je izašao iz zatvora, spoiler alert, nije bio pretjerano zdrav. Bolnice su bile sumnjičave i nisu se htjele povezivati s njegovim imenom, ali su ga primili u "Union memorial" bolnicu i oslobodili mu cijeli sprat za pratnju (među kojima je bio i kušač da ga ne bi pokušali otrovati). U znak zahvale, poslao im je dvije sadnice višnje za vrt pred bolnicom.

 

(Serijskiubojica.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije