Film i serije

Alternativni kraj Kjubrikovog "Isijavanja"

Alternativni kraj Kjubrikovog "Isijavanja"
Foto: Twitter / Printscreen | Alternativni kraj Kjubrikovog "Isijavanja"

Legendarni filmski režiser Stenli Kjubrik i dalje važi za jednu od najmisterioznijih osoba u kinematografskom svijetu. To upotpunjuje otkiće da je postojao (možda i dalje postoji) alternativni kraj njegovog hit-filma "Isijavanje" (eng. "The Shining")

Strah od nepoznatog jedan je od najboljih alata koji svaki reditelj horor filmova može koristiti. Samo pogledajte kako je Stiven Spilberg ovo iskoristio s manje pjegavim morskim psom tokom svog ostvorenje iz 1975. godine "Ralje" ili kako je Džon Karpenter tajio vizuelni identitet Majkla Majersa u pionirskom slešer filmu iz 1978., "Noć vještica". Ipak, nijedan film ne dočarava jezivi strah od zbunjujuće nepoznatog kao kultni Kjubrikov horor film iz 1980., "Isijavanje".

Foto: Twitter / Printscreen
Foto: Twitter / Printscreen

Adaptacija priče iz istoimenog romana Stivena Kinga iz 1977. godine, "Isijavanje" se odvija u izmišljenom hotelu Overluk u Roki planinama, impresivnoj, napuštenoj zgradi za koju se Džek Torens sa svojom porodicom dogovorio da će se brinuti o njoj preko zime. Ali, kako sve više vremena provode u hotelu, Džek počinje gubiti kontrolu nad stvarnošću, opsjednut mnogim duhovima koji vrebaju u drevnim zidovima zdanja.

U glavnim ulogama su Džek Nikolson, Šeli Duval i Deni Lojd, a film se smatra klasikom horor kinematografije, uglavnom zbog svoje inherentne misterije, a obožavaoci horora iz 1980. i dan danas pokušavaju odgovoriti na njegova zanimljiva pitanja. Jedno od takvih pitanja je šta učiniti s krajem, u kojem vidimo Džekovu ženu, Vendi, i njegovog sina, Denija, kako bježe iz hotela i od Torensovog ludog pogleda, s posljednjim kadrom koji prikazuje mrtvog protagonistu ovjekovječenog na staroj hotelskoj slici.

Foto: Twitter / Printscreen
Foto: Twitter / Printscreen

Ali, ovo nije uvijek bio kraj filma, Kjubrik je izrezao cijelu scenu iz finala.

Trenutak koji je Kjubrik na brzinu izrezao dogodio se sedmicama nakon posljednje jurnjave oko lavirint-živice hotela Overluk, smješten u bolnici gdje Stjuart Ulman, upravinik hotela, posjećuje Denija i Vendi koji se oporavljaju od povreda. Potvrđujući da su dva lika uspjela u potpunosti pobjeći Džeku kroz gusti snijeg, scena se nastavlja kada Ulman objašnjava da u hotelu nisu otkriveni nikakvi dokazi natprirodnog fenomena.

Kratko prije kraja scene, Ulman baca Deniju žutu lopticu, aludirajući na istu obojenu loptu koja mu su kotrljala izvan sobe 237, tokom filma.

Foto: Twitter / Printscreen
Foto: Twitter / Printscreen

Kao što je filmski režiser i dugogodišnji obožavalac "Isijavanja", Li Unkrih, izjavio za "The Overlook Hotel": "Kjubrik je odlučio ukloniti scenu vrlo kratko nakon premijere u SAD-u, poslavši pomoćnike da izdvoje scenu iz desetina traka prikazanih u Los Anđelesu i Njujorku. Sve poznate kopije scene su navodno uništene, iako se priča da bi jedna preživjela kopija mogla postojati”.

Smatra se da su gotovo sve kopije završne scene uništene, a Unkrih je dodao: "Vrlo malo ostataka bolničkog epiloga osim polaroida kontinuiteta, kostima i 35-milimetarskih filmskih traka pohranjenih u arhivi Stenlija Kjubrika". 

Foto: Twitter / Printscreen
Foto: Twitter / Printscreen

Ipak, Unkrih zadirkuje publiku dodajući: "Šuška se da bi jedna preživjela kopija mogla postojati”.

U nastavku pogledajte trenutni završetak Kjubrikovog filma "Isijavanje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije