Film i serije

Američka premijera "Dare iz Jasenovca" zakazana za februar

Američka premijera "Dare iz Jasenovca" zakazana za februar
Foto: N.N. | Američka premijera "Dare iz Jasenovca" zakazana za februar
Tanjug

BEOGRAD - Distrubuterska kuća "101 STUDIO" zvanično je zaključila ugovor o američkim pravima za film Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Antonijevića, ostvarenje koje je izabrano za srpskog kandidata za 93. Nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke - Oskar, a tim povodom je organizovana novinarska projekcija filma u beogradskoj Kombank dvorani.

Premijera Antonijevićevog ostvarenja u SAD je zakazana za 5. februar 2021. godine.

Novinar Tanjuga je video dugočekivani film u čijem središtu je djevojčica Dara koja se suočava sa neobjašnjivim razmjerama holokausta u Nezavisnoj državi Hrvatskoj nakon što je zajedno sa majkom i braćom dospjela u kompleks koncentracionih logora poznat kao Jasenovac.

U ulozi Dare sjajno se snašla djevojčica Biljana Čekić koja svedenim glumačkim sredstvima uspjela da dočara unutrašnju tjeskobu izazvanu užasima koji je okružuju u nastojanju da spasi život makar mlađem bratu.

Na novinarsko pitanje za vrijeme nastajanja filma šta je zapravo osnovna zamisao i cilj reditelja Antonijević je rekao "Napravićemo film u kojem će se vidjeti kako su nas klali, a ne kako su nas spašavali".

To je i ostvario.

Brutalne scene egzekucija srpskih logoraša u Jasenovcu po istinitosti su u rangu Zafranovićevim scenama u jednom od najvažnijih ostvarenju "Okupacija u 26 slika".

Ljubo Miloš, zloglasna Nada Šakić i njen brat Vjekoslav Maks Luburić predstavljeni su kao morbidni zločinci koji na licu mjesta u toku obroka ili razgovora sa drugim oficirima ubijaju bez razloga nesrećne ljude koji je sudbina odvela u Jasenovac.

Takođe strahote djece u Jasenovcu čije majke bivaju deportovane njemačke koncentracione logore prikazane su skoro dokumentarnom tehnikom.

Upravo te scene bi rasplakale i najokamenjenija srca.

Ostvarenju možda nedostaje kontekst u kojem je logor nastao za vrijeme Drugog svetskog rata.

Antonijević je napravio film o kojem će se nesumnjivo dugo polemisati u kontekstu regionalnih odnosa država nastalih nakon raspada SFRJ.

Međutim, nesumnjivo je da ostavrenje "Dara iz Jasenovca" nakon skoro 70 godina otkriva tragediju koja se događala u Jasenovcu, koncentracionom logoru koji je jedni u fašizmom porobljenoj Evropi imao prostor za decu, zapravo bolnicu u kojoj su ta djeca umirala od hladnoće i gladi, kada nisu bila ubijana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije