Film i serije

Anderson, Louč i Venders u trci za Zlatnu palmu Kanskog festivala

Anderson, Louč i Venders u trci za Zlatnu palmu Kanskog festivala
Foto: Youtube / Printscreen | Anderson, Louč i Venders u trci za Zlatnu palmu Kanskog festivala

KAN - Reditelji veterani Ves Anderson, Ken Louč i Vim Venders su među onima koji se takmiče za prestižnu Zlatnu palmu Kanskog festivala na današnjoj ceremoniji zatvaranja na kome je 21 film u konkurenciji za glavnu nagradu.

Završni film ove godine biće Piksarov "Elemental", animirani film o gradu u kojem zajedno žive četiri elementa, kojima su glasove pozajmili Lija Luis i Mamudu Atije, prenio je "Reuters".

Švedski reditelj Ruben Ostlund, jedan od samo devet režisera koji je dva puta osvojio Zlatnu palmu, za "Trougao tuge" 2022. i "Kvadrat" 2017. godine je predsjednik žirija ove godine.

Od reditelja koji se takmiče, Louč jedini ima dvije glavne nagrade.

Ove godine ima rekordnih sedam rediteljki u trci za glavnu nagradu, koju su do sada osvojile samo dvije žene - Džejn Kempion 1993. i Dikurno 2021. 

"Varajati" i "IndiVajr" navode da je sudska drama "Anatomija pada" Žistin Trije, u kojoj glavnu ulogu igra njemačka glumica Sandra Hieler, prvi izbor za osvajanje glavne nagrade. 

Ovogodišnji festival bio je jedan od najvećih posljednjih godina, a na crvenom tepihu našle su se holivudske legende Harison Ford, Martin Skorseze, Robert de Niro, Izabela Roselini i Šon Pen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije