Film i serije

Pratite nas na Google news

Austrijski javni servis emitovao film o Diani Budisavljević

Austrijski javni servis emitovao film o Diani Budisavljević
Foto: Screenshot | Austrijski javni servis emitovao film o Diani Budisavljević
Tanjug

BEČ - Austrijska državna televizija ORF emitovala je sinoć, povodom 80-e godišnjice nacističkog napada na Jugoslaviju i 130-og rođendana Diane Budisavljević, dokumentarni film "Spasilac dece i masovni ubica", autora Zorana Dobrića, o hrvatskom fašizmu, nacističkom zločinu i ovoj hrabroj ženi i njenom podvigu.

Gledaoci u Austriji imali su priliku da čuju o akciji Diane Budisavljević, rođene Obekser, koja je bila jedna od najtežih, i po broju spasenih, i najobimnijih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom svjetskom ratu.

Većina Austrijanaca nije ni svjesna da je jedna od njihovih sunarodnica spasila veliki broj srpske dece od sigurne smrti u ustaškim logorima i ovim filmom dobili su priliku da čuju o njenom herojskom činu.

U dokumentarnom filmu govori se o zločinu ustaške NDH, ustaškim koncentracionom logorima u kojima su ubijena i djeca.

Tako je logor Jasenovac uz napomenu da su neki tvrdili da je bio radni logor u filmu jasno okarakterisan logorom smrti.

Autor filma je snimio izjave više preživjelih ustaških zločina, kao što je Bosiljka Lončar, koja imala 11 godina kada je dospjela u logor Stara Gradiška, te i Milan Počuca kojeg je, takođe, spasila Diana Budisavljević.

"Nemam osjećaj da mi je Diana Budisavljević samo spasila život, već je ona za mene moja druga majka", kaže Počuča u dokumentarnom filmu.

I Jelena Radojčić, koja je spašena od Diane Budisavljević, ispričala je svoje sjećanje na odvajanje od majke.

"Diana je učinila veliki podvig. Šteta što tada nisam imala tu pamet, jer bih u suprotnom odmah pošla kod nje i zahvalila joj se na svemu", rekla je ona.

Film govori o Diani, koja je rođena prije 130 godina u Insbruku, prikazuje njen život i njeno herojstvo.

U filmu se podseća da je ona zivela u Zagrebu kada je po prvi put čila da u ustaškim logorima umiru djeca.

Nakon pregovora sa ustaškim vlastima, ali i pojedinim njemačkim oficirima, ona je dobila mogućnost da izbavi srpsku djecu iz logora. Na taj način, navodi se u filmu, ona je spasila najmanje 7.500 srpske djece od sigurne smrti.

"Diana Budisavljević je bila veoma hrabra žena, čija civilna hrabrost može i danas biti uzor", smatra autor filma Dobrić.

U svom filmu on je prikazao i zločine austrijskog generala Vermaht Franca Bemea, koji je upućen u nacistički okupiranu Jugoslaviju, gdje je bio odgovoran za masakre nad civilnim stanovništvom.

Preko njega Dobrić je u svom filmu podsjetio je na brojne masakre civila, kako u Kraljevu, tako i Kragujevcu, koje, kako se naglašava, su izvršili Austrijanci.

Dok je Beme 1947.u jednom od Nirnberških procesa bio optužen, i izvršio samoubistvo prije početka suđenja, Diana Budisavljević je nakon Drugog svjetskog rata gotovo pala u zaborav.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije