Film i serije

Autor scenarija za filmove "Ringeraja, "Nataša", "Jesen stiže dunjo moja" dolazi u Banjaluku

Autor scenarija za filmove "Ringeraja, "Nataša", "Jesen stiže dunjo moja" dolazi u Banjaluku
Foto: Ustupljena fotografija | Autor scenarija za filmove "Ringeraja, "Nataša", "Jesen stiže dunjo moja" dolazi u Banjaluku

BANJALUKA - Audio-vizuelni centar Republike Srpske (AVC RS) organizuje scenarističku radionicu, koju će voditi proslavljeni srpski scenarista i reditelj Đorđe Milosavljević.

Radionica će se odvijati od 27. do 29. septembra u prostorijama ovog centra.

"U okviru radionice biće održan master klas na temu 'O strukturi filmskog scenarija' i konsultacije jedan na jedan sa autorima. Zainteresovani autori trebaju na adresu centra do 25. septembra da pošalju sinopsis scenarija, autorsku eksplikaciju i profesionalnu biografiju", rekla je v.d.direktora AVC RS Anja Ilić.

Ona je dodala da je scenaristička radionica samo jedna u nizu radionica koje Centar organizuje sa ciljem podrške domaćim autorima da uspješno razviju ideju i pretoče je u kvalitetan filmski scenario.

Ovo će im biti korisno jer će imati materijal sa kojim mogu da apliciraju na javne konkurse za finansiranje razvoja scenarija, odnosno sufinansiranje razvoja projekta i sufinansiranje proizvodnje filmova, koje raspisuje ovaj centar.

"Od četvrtog oktobra otvoreni su javni konkursi za sufinansiranje proizvodnje kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova, kao i konkurs za finansiranje razvoja scenarija na nacionalnu temu", saopštili su iz AVC RS.

Đorđe Milosavljević je proslavljeni srpski scenarista, dramaturg, reditelj, univerzitetski profesor i kritičar. Кao scenarista debitovao je dugometražnim omnibusom "Paket aranžman" iz 1995. godine, a diplomirao sa scenarijem za film "Tri palme za dve bitange i ribicu" koji je bio najgledaniji bioskopski hit u SRJ 1998. godine.

Potpisao je scenarije za filmove poput: "Nebeska udica", "Točkovi", "Apsolutnih sto", "Nataša", "Jesen stiže dunjo moja", serije poput "Sva ta ravnica", "Jagodići", "Кoreni", "Preživeti Beograd".

Кao reditelj debitovao je 1999. sa ostvarenjem "Točkovi", a kasnije potpisuje režiji još dva  naslova "Mehanizam" i "Ringeraja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije