Film i serije

Pratite nas na Google news

"Balkanska ruta - posljednja stanica" otvorila "Jahorina film festival"

"Balkanska ruta - posljednja stanica" otvorila "Jahorina film festival"
Foto: N.N. | "Balkanska ruta - posljednja stanica" otvorila "Jahorina film festival"
N.N.

Premijernim prikazivanjem filma "Balkanska ruta - posljednja stanica" italijanskog režisera Davida Ludovisija otvoren je 14. Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma "Jahorina film festival", koji se ove godine održava u prilagođenom formatu zbog pandemije virusa korona.

Sedam od 69 filmova u konkurenciji za nagrade imaće svjetsku premijeru, četiri evropsku, osam regionalnu, a devet premijeru u BiH.

Ove godine selekcioni tim je pogledao 872 filma, od kojih je 69 odabrano u konkurenciju za nagrade, i to 47 dokumentarnih, 10 kratkih, osam studentskih i četiri eksperimentalna.

Program obuhvata filmove i autore iz 22 zemlje - Austrije, Belgije, BiH, Grčke, Irana, Italije, Izraela, Kanade, Kine, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Namibije, NJemačke, Rusije, Senegala, Slovenije, Srbije, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Španije.

"`Jahorina film festival`, poput drugih svjetskih festivala, trudi se da na kreativan način zadrži autentičnost, a da se istovremeno adaptira na promjene izazvane globalnom zdravstvenom krizom. Uvijek vodeći računa o inovativnim aspektima, ove godine prvi put je obezbijeđen festivalski onlajn servis za projekcije", saopšteno je iz pres-službe Festivala.

Pokazatelj razvoja u tehnološkom smislu jeste i činjenica da se prvi put održava i digitalni festival koji je realizovan u saradnji sa "Muvi" platformom, što znači da Festival prvi put mogu da prate ljudi iz cijelog svijeta.

Uprava Festivala je putem servisa "Muvi" svojim korisnicima obezbijedila besplatno gledanje 17 filmova sa ovogodišnjeg izdanja "Jahorina film festivala", koji se mogu pogledati do nedjelje, 27. septembra.

Dio zvaničnog programa biće prikazan i na Televiziji "OSM", što "Jahorina film festivalu" daje mogućnost daleko obuhvatnijeg predstavljanja selektovanih ostvarenja.

Na jučerašnjem otvaranju na onlajn platformi "Muvi" premijerno je prikazan film "Balkanska ruta - posljednja stanica" italijanskog režisera Davida Ludovisija. Gledaoci su mogli besplatno da pogledaju i filmove "Izlazite li vanka" hrvatske režiserke Ines Jokoš, "Otvorenih očiju" izraelske režiserke Hamutal Goren i "Tragovi" belgijskog režisera Pins Sebastijena.

Festival će objaviti dobitnike nagrada 26. septembra, a filmovi će biti dostupni za gledanje do nedjelje, 27. septembra. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije