Film i serije

"Baština zavičajnih stvaralaca": Prve dvije epizode posvećene Branku Ćopiću

"Baština zavičajnih stvaralaca": Prve dvije epizode posvećene Branku Ćopiću
Foto: Privatna arhiva | "Baština zavičajnih stvaralaca": Prve dvije epizode posvećene Branku Ćopiću

GRADIŠKA - U toku je snimanje televizijske serije od 12 polusatnih emisija "Baština zavičajnih stvaralaca", u produkciji RTV Gradiška, posvećena velikanima književnosti.

Zajednička dimenzija je njihova pripadnost Kozari, Potkozarju, Krajini, tematska privrženost istorijskim i društvenim prilikama.

Urednica Sanja Subotić Cumbo kaže za "Nezavisne novine" da se autorski tim opredijelio za stvaraoce koji su u svoja djela utkali kolorit sredine u kojoj su rođeni i odrasli.

"Želimo da na moderan način prikažemo književnu i istorijsku baštinu našeg podneblja, da dopremo do što većeg broja ljudi i sačuvamo od zaborava zavičajne stvaraoce. Mnoge od njih ne pominjemo često, mnoge smo potpuno zaboravili, čak i da potiču sa naše regije, Gradiške, Banjaluke, Novog Grada, Kozarske Dubice i drugih opština i gradova", izjavila je Sanja Subotić Cumbo.

Premijerno prikazivanje počeće sredinom aprila, na godišnjicu TV Gradiška i Dan Grada Gradiška. Prve dvije epizode posvećene su Branku Ćopiću.

"Od beletrističkih do istorijskih redaka, svako djelo ima vrijednost, kulturno-umjetničku i zavještajnu, koju je bitno poznavati, zbog opšte kulture i informisanosti. To su svjedočenja o njihovom rodnom kraju i Кrajini, kao mjestu izrazito talentovanih i nadarenih književnika", naglašava Subotić Cumbo.

Veoma važna je saradnja sa drugim ustanovama kulture, "Narodnom bibliotekom", "Zavičajanim muzejom", "Prosvjetom",  koji su takođe, veoma posvećeni očuvanju kulturne baštine Kozare, Potkozarja i Кrajine.

Takođe je važna saradnja sa profesorima u osnovnim i srednjim školama, naglašavaju u RTV Gradiška, koji su pokazali veliko interesovanje te bitno doprinose zajedničkom programu.

Uspostavljena je dobra saradnja sa profesorima srpskog jezika i književnosti, osnovnih i srednjih škola, među kojima su Dario Gvozden, Milenko Gagić, Zorica Ilić, Milena Grbić, Rajka Golić…

"S obzirom da je SPKD "Prosvjeta", u partnerskoj ulozi, dragocjena je pomoć profesorice Radane Stanišljević i Srđana Pucara. Druga dimenzija je istorijski aspekt, gdje smo uspostavili plodnu saradnju sa istoričarima, među kojima su Bojan Vujčić, Mara Vujčić, Dario Drinić, Nenad Mitrić i drugi", dodaje Subotić Cumbo.

Treću dimenziju čine etnomuzikolozi, Vladimir Đukanović, Jelena Кresojević, Mirko Borjanović, potom glumci Mirela Predojević, Dragana Marić, Zlatan Vidović, Dragana Ilić, Admir Mešić, Rajko Marčeta, Stefan Bundalo.

Dvanaest imena

Polusatne emsije posvećene su Dragomiru Draganu Кolundžiji, pjesnik (Vodičevo, Novi Grad) Mladenu Oljači, književnik (Devetaci, Novi Grad), Veseljku Vesi Radumilu, pjesnik (Mašići, Gradiška), Vasiliju Кaranu, književnik, (Međuvođe, Кozarska Dubica), Branku Ćopiću, književnik (Hašani, Bosanka Кrupa), Sadiku Tabakoviću, pjesnik, (Dubrave, Gradiška), Dragoju Lukiću, istoričar, pisac (Miloševo Brdo, Gradiška), Stevki Кozić Preradović, književnik (Gornji Кarajzovci, Gradiška), Bori Majdancu, istoričar, pjesnik, kompozitor (Кijevci, Gradiška), Petru Кočiću, književnik (Stričići, Banjaluka), Radovanu Vulinu, pjesnik, pripovjedač, učitelj (Seferovci, Gradiška), Panti Steviću književnik (Grbavci, Gradiška).

Nepoznato o poznatima

Osim tv formata, emisije će biti emitovane u radijskom programu i na društvenim mrežama, kaže Rajko Romić, direktor i odgovorni urednik RTV Gradiška.

"Takođe, postoji saradnja sa drugim medijskim kućama u vidu razmjene sadržaja. Ideja je da ta emisija, u video ili fono format, bude dostupna i profesorima u osnovnim i srednjim školama koji će, poštujući nastavni plan i program, moći da ih koriste u radu sa učenicima", kazao je Romić za "Nezavisne novine". Emisije govore o poznatim i manje poznatim književnicima i njihovom odnosu prema zavičaju i otadžbini.

"Saznaćemo ono što do sada nismo znali, ko su književnici iz našeg okruženja, kako su živjeli, o čemu su pisali i šta su ostavili novim generacijama. Saznaćemo nešto novo i dati tome istorijsku, književnu i kulturnu dimenziju", zaključio je Romić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije