Film i serije

Baština zavičajnih stvaralaca: Snimljena epizoda i o Petru Kočiću (FOTO)

Baština zavičajnih stvaralaca: Snimljena epizoda i o Petru Kočiću (FOTO)
Foto: Milan Pilipović | Baština zavičajnih stvaralaca: Snimljena epizoda I o Petru Kočiću

GRADIŠKA – Poslije polusatnih TV emisija o Branku Ćopiću i Mladenu Oljači, pod zajedničkim nazivom "Baština zavičajnih pisaca", u produkciji RTV Gradiška, snimljena je epizoda o Petru Kočiću, narodnom tribunu, borcu za slobodu srpskog naroda i književniku sa Zmijanja.

Sanja Subotić Cumbo, urednica ovog, dokumentarnog serijala kazala je za "Nezavisne novine", da je to nova, drugačija dimenzija o važnim ličnostima književne Krajine.

"Branko Ćopić, Mladen Oljača, Petar Kočić, Dragan Kolundžija, Stanko Rakita, Radovan Vulin, Đuro Damjanović, Stevka Kozić Preradović… O njima mnogo znamo ali nikada to znanje nije dovoljno niti potpuno. Oni ne pripadaju samo literarnoj sferi nego je njihovo djelo nedovoljno istražena baština culture", kazala je Sanja Subotić Cumbo.

O Petru Kočiću su, pred kamerama, govorili profesori Miljko Šindić, Duško Pevulja, i Dario Gvozden, književnik i novinar Ranko Preradović, pjesnik Vidosav Đurđević.

Profesor, književnik i književni teoretičar Miljko Šindić (94) objavio je nedavno knjigu o Petru Kočiću "Devet kora govora", u kojoj se temeljito bavi djelom krajiškog književnog i buntovnog velikana.

"Kočićeva riječ nosi u zvuk i  odjek vremena, baca svjetlo u noć zaborava, otvara čulni svijet Zmijanja. Pripovijedanje Petra Kočića iskazalo je tragično osjećanje života i ropstva, zanos borbe, slavljene slobode. Njegovo djelo je književno naslijeđe, i nacionalna stvaralačka institucija, svetinja i svjetlost,” kazao je profesor Šindić podsjetivši da je Kočića davno zavolio, njegove poruke o borbi malog, obespravljenog naroda protiv moćnog okupatora shvatio još u đačkim danima, kroz priču "Jablan".

Miljko Šindić je dobitnik "Kočićeve nagrade", za nemjerljiv doprinos afirmaciji djela narodnog tribuna sa Zmijanja.

"Petar Kočić je narodna čitanka, nacionalna, kulturna i književna institucija,  te zadužbina srpske duhovnosti i sabornosti", istakao je Šindić prilikom dodjele ove nagrade.

Moj afinitet prema Kočiću je ogroman, istakao je književnik Ranko Preradović.

"Ja sam među onim koji su u Banjaluci osnovali "Kočićev zbor". Ovaj skup ima ogroman doprinos afirmaciji Kočićevog djela. A njegovo djelo, u današnje doba, toliko je značajno, da, čak ni mi, iz književnih sfera nismo svjesni, kolika je veličina toga djela", izjavio je Preradović. On ističe da se Petru Kočiću i njegovom djelu uvijek treba vraćati.

"Kočić je pisao kao da je posmatrao i nadahnjivao se današnjim vremenom. On je, politički razobličavao jedno vrijeme, ali na svojstven način i mnogo mudrije nego mi danas", kaže Ranko Preradović.

Profesor Duško Pevulja naglašava da je "kod malog broja pisaca život toliko isprepleten sa djelom, kao kod Kočića".

Životna stvarnost je ključni zalog u njegovom književnom djelu, smatra profesor Pevulja.

"Kočićevi najuspjeliji junaci, David Štrbac i Simeun Đak veliki su borci za slobodu. I jedan i drugi osvajaju posebne prostore da bi bili slobodni, da bi slobodno govorili", rekao je  Pevulja. O knjizi "Zmijanjski pisci, Kočićevi sljedbenici", pored crkve na Klisini, govorio je njen priređivač Vidosav Đurđević.

"Brojni su pisci, Kočićevi sljedbenici koji su inspiraciju pronašli na Zmijanju i Manjači, u vremenima, mnogo kasnije od doba u kojem je stvarao Petar Kočić. Njegovo vrelo literature, na kojem se pojio i osnaživao za borbu za slobodu, i danas postoji. Zato sa ponosom svjedočimo o Đuri Damjanoviću, Đoki Stojčiću, Slobodanu Jankoviću, Bori Kapetanoviću, Milenku Stojčiću, Dušku Pevulji", kazao je Đurđević.

Osim Banjaluke i Zmijanja, snimanje će biti nastavljeno kod crkve brvnare u Romanovcima, gdje se Petar Kočić vjenčao sa Milkom Vukomanović.

Petar Kočić (1877. - 1916.) pjesnik, pisac i političar, rođen je u selu Stričići na planini Manjači. Osnovnu školu je pohađao u manastiru Gomjenica, gdje mu je otac bio iguman. Napisao je tri zbirke pripovjedaka, među kojima su "S planine i ispod planine" i "Jauci sa Zmijanja", i dvije satire "Jazavac pred sudom" i "Sudanija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije