Film i serije

Berlinale obilježile žene, zlatni medvjed za španski film "Alkaras"

Berlinale obilježile žene, zlatni medvjed za španski film "Alkaras"
Foto: Tanjug/AP | Berlinale obilježile žene, zlatni medvjed za španski film "Alkaras"

Ovogodišnju svečanu dodjelu nagrada na 72. filmskom festivalu u Berlinu obilježile su žene rediteljke. Ali i njemačka tragikomedija "Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša".

Čini se da se 72. Berlinale, suprotno očekivanjima mnogih, nije pretvorio u događaj na kojem se masovno širi korona. Uoči početka filmskog festivala, a zbog velikog broja novozaraženih u Njemačkoj, oštro je kritkovana namjera organizatora da se ovogodišnji Berlinale održi "uživo", piše DW.

Da bi se smanjio rizik od zaraze, takmičarski dio ove godine je skraćen s uobičajenih deset, na sedam dana. Zato nagrade nisu dodijeljene idućeg vikenda, nego već ove srijede (16. februara).

Dobitnica ovogodišnjeg Zlatnog medveda za najbolji film je španska rediteljka Karla Simon, koja je u svom djelu "Alkaras" (Alcarras) prenijela iskustva iz sopstvene porodice. U filmu porodica Sole ima plantažu sa breskvama koju ugrožava postavljanje solarnih panela. Zanimljivo je da njeni glumci do sada nisu imali nikakva glumačka iskustva.

Inače, porodica Karle Simon zaista je uzgajala breskve u Alkarasu, pa je rediteljka Zlatnog medveda posvetila svim seljacima koji se brinu za to da drugi ljudi imaju hranu na svom stolu.

"Sada se smatram kćerkom Berlinala", rekla je Karla Simon, koja je na berlinskom festivalu 2017. predstavila i svoj debitantski film "Fridino leto". Žiri je u obrazloženju pohvalio "Arakas" zbog "izvanredne glume, nježnosti, radosti i humora".

Pola nagrada dobile su žene

Nakon objavljivanja programa ovogodišnjeg Berlinala vidjelo se da je u takmičarskom djelu veliki broj rediteljki: sedam od 18 filmova režirale su žene. Četiri njihova djela dobila su nagrade.

Pored Zlatnog medvjeda za Karlu Simon, Srebrnog medvjeda su dobile Natalija Lopez Galjardo (nagrada žirija za film "Robe of Gems") i Kler Deni (najbolja režija za "Obje strane oštrice"), a Laura Basuki dobila je Srebrnog medvjeda kao najbolja glumica u sporednoj ulozi u filmu rediteljke Kamile Andini "Nana".

Bilo je godina kada se na Berlinalu vrlo rano znalo ko su favoriti, ali ove godine kritike filmova prikazanih u takmičarskom dijelu bile su šarolike. Zato se s napetošću očekivalo proglašenje pobjednika.

Njemačka tragikomedija "Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša" dobila je dva Medvjeda. Lajla Štiler, nagrađena za najbolji scenario, je rekla: "Da se izrazim kao Rabije: 'Stvarno? Sviđa mi se'." I zahvalila je redatelju Andreasu Drezenu koji ju je angažovao za pisanje scenarija.

Ganuta je bila i Meltem Kaptan, dobitnica Srebrnog medvjeda za glavnu ulogu, ulogu Rabije Kurnaz. Ona je zahvalila svojim roditeljima, koji su svojoj djeci uvijek govorili: "Slijedite svoj put!" Kaptan, inače komičarka, u ovom filmu je prvi put imala glavnu ulogu i iskazala se toplim i humorističnim prikazom majke Murata Kurnaza, njemačkog zatvorenika u Gvantanamu. Kaptan je svoju nagradu posvetila svim majkama.

Veliki uspjeh zabilježio je i južnokorejski reditelj Hong San-su, koji je po treći put za redom osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinalu, ovoga puta nagradu žirija za svoje crno-bijelo ostvarenje "Film romansijerke".

Voditeljka na svečanoj dodjeli nagrada Marijete Risenbek je, komentarišući rasprave o održavanju festivala uživo u doba pandemije, rekla: "Nerviranje se isplatilo." Umjetnički direktor Karlo Šatrijan ocijenio je da je to bila jedna "sasvim posebna noć" i dodao da se stres proteklih nedjelja isplatio: "Osjećao sam se nagrađenim."

A publika će još neko vrijeme moći da uživa u atmosferi Berlinala. Filmovi se, naime, javno prikazuju do 20. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije