Film i serije

Bertoluči "objasnio" scenu silovanja iz "Posljednjeg tanga"

Bertoluči "objasnio" scenu silovanja iz "Posljednjeg tanga"
Bertoluči "objasnio" scenu silovanja iz "Posljednjeg tanga"

Četrdeset četiri godine nakon izlaska "Posljednjeg tanga u Parizu" sa scenom sodomije, italijanski reditelj Bernardo Bertoluči se u ponedjeljak branio od novih optužbi za silovanje koje su iznijele američke filmske zvijezde.

"Htio bih, posljednji put, razjasniti smiješni nesporazum u vezi s 'Posljednjim tangom u Parizu' o kojemu nastavljaju pisati u novinama širom svijeta", napisao je u ponedjeljak u saopštenju 76-godišnji reditelj, braneći se od optužbi za silovanje glumice Marije Šnajder, koja je u vrijeme snimanja bila devetnaestogodišnjakinja.

"Neki su mislili i misle da Marija nije bila obaviještena o nasilju (u toj sceni). Pogrešno! Marija je znala sve budući da je pročitala scenario u kojemu je sve bilo opisano. Jedina novost je bila ideja o maslacu", rekao je Bertoluči, dajući do znanja da je prizor seksa u filmu bio odglumljen.

Rekao je da mu je "žao" što neki zbog svoje naivnosti ne znaju da se "seks (gotovo) uvijek glumi na filmu".

U "Posljednjem tangu u Parizu" (1972.), djevojka se upušta u strastvenu vezu s američkim udovcem koji je u prolazu kroz Pariz. Marlon Brando, tada živuća legenda, glumio je u tom filmu jednu od svojih zadnjih velikih uloga.

Francuska glumica, koja je umrla 2011., rekla je deset godina nakon izlaska filma da žali što ga je snimila te da je "izgubila sedam godina života" tokom kojih je bila zavisna o kokainu, heroinu i mrzila je samu sebe.

"Bila sam mlada, nevina, nisam shvatala što činim. Danas bih to odbila. Sva ta halabuka koja se digla oko mene zavela me je na pogrešni put", rekla je u povjerenju.

U Sjedinjenim Državama je nastala polemika.

"Svima kojima se film svidio, poručujem da gledate devetnaestogodišnju djevojku koju siluje 48-godišnji muškarac. Reditelj je planirao silovanje. Bolesna sam od toga", napisala je na Twitteru američka zvijezda Džesika Častejn, nakon koje su se oglasile i druge zgrožene glumice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije