Film i serije

Besplatne projekcije filmova povodom Dana grada Sarajeva u Meeting Pointu

Besplatne projekcije filmova povodom Dana grada Sarajeva u Meeting Pointu
Foto: Ustupljena fotografija | Besplatne projekcije filmova povodom Dana grada Sarajeva u Meeting Pointu

SARAJEVO - Sarajevo grad filma UNESCO-a i Grad Sarajevo povodom Dana grada 6. aprila publici poklanjaju besplatan program nagrađivanih filmova - "Jedan dan u Sarajevu" Jasmile Žbanić, "Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića i omnibus "Mostovi Sarajeva".

Filmovi će biti prikazani u kinu Meeting Point u 6. aprila - u 17 časova na programu je film "Jedan dan u Sarajevu", u 18.30 "Smrt u Sarajevu", u 20.30 omnibus "Mostovi Sarajeva", a  ulaznice se mogu preuzeti na dan projekcija od 16 časova.

Film "Jedan dan u Sarajevu", kako navode organizatori, kroz materijale koji su snimili građani Sarajeva mobilnim telefonima i malim kamerama govori o različitim aspektima događaja toga dana, te koristi snimke igranih scena iz filmova o atentatu reditelja iz Austrije, BiH, Velike Britanije.

"Ovo je priča o jednom posebnom danu, ali i svakodnevnom životu u Sarajevu, gdje se dešavaju svadbe, sahrane, ljubavi, zvanične ceremonije, politički protesti. Kroz umjetničku interpretaciju rediteljice Jasmile Žbanić, film je zabavan dokument o ljudskoj prirodi, o događaju i gradu u kojem je započeo i završio evropski 20. vijek", dodaju organizatori.

Drugi na repertoaru je film "Smrt u Sarajevu", ostvarenje koje je 2016. godine na filmskom festivalu u Berlinu osvojio Srebrnog medvjeda-specijalnu nagradu žirija i nagradu "Fipresci" koju dodjeljuju filmski kritičari.

"Sarajevski hotel 28. juna 2014. godine se priprema za večeru povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata. Nakon dugo vremena hotel radi punim kapacitetom, ali istovremeno banka traži naplatu dugovanja, a radnici spremaju štrajk upravo u trenutku dolaska visokih zvanica. Propast večere značila bi i propast hotela, a na večeri se pojavljuje Gavrilo Princip", naveli su o filmu organizatori.

Veče filma zatvara omnibus "Mostovi Sarajeva", rađen povodom obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, kojeg čini 13 priča.

"Autori se u filmu bave različitim periodima istorije Sarajeva 1914-1918, 1992-1995 i današnjim Sarajevom. Riječ je o mozaiku umjetničkih gledišta koja na kritički način promišljaju različite univerzalne teme koje povijesno mjesto kao što je Sarajevo simbolizira. Različitih generacija i porijekla, eminentni filmski stvaraoci nude nam mnoštvo individulanih pogleda i stilova", zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije