Film i serije

Bez "dobrog" negativca nema dobrog filma

Bez "dobrog" negativca nema dobrog filma
Foto: Ilustracija | Bez "dobrog" negativca nema dobrog filma

Holivudski filmovi sa svojim glavnim junacima osvojili su srca miliona gledalaca širom svijeta. Zahvaljujući herojima, svako filmsko ostvarenje koje dolazi iz Holivuda ima srećan kraj. Međutim, da bi film bio dobar, potreban je i negativac. Nekada upravo negativci osvajaju srca publike i stiču mnogo više obožavalaca od glavnih junaka.

Donosimo listu najpoznatijih negativaca iz svijeta sedme umjetnosti bez kojih filmovi ne bi bili uspješni.

Dart Vejder

On je glavni negativac u ostvarenju "Ratovi zvijezda". Još od prvog pojavljivanja na velikom platnu, ovaj lik je stekao armiju obožavalaca. Vejder je jedan od najpoznatijih negativaca u istoriji filma, te je zato i uvršten na listu "AFI's 100 godina... 100 heroja i negativaca" . Vejder je u izvornoj trilogiji portretiran kao moćan Sit Lord i desna ruka senetora Palpatinea koja sprovodi teror i strahovladu u cijeloj Galaktičkoj imperiji, te proganja pobunjenike čiji je cilj ponovna uspostava Republike. Ujedno je i vrhovni komandant galaktičke vojske.

Džoker

Džoker je lik iz stripova i jedan od najpoznatijih protivnika Betmena. Iako je prvobitno planirano da Džoker bude ubijen, urednici stripa su ga, ipak, poštedjeli, pa je tako ostao jedan od glavnih negativaca u Betmen serijalu do današnjeg dana. U stripovima, Džoker je predstavljen kao kriminalni genije - psihopata s izopačenim, sadističkim smislom za humor. Kao Betmenov protivnik, bio je dio najvažnijih priča koje su vezane za ovog superheroja. Mnogi ga smatraju jednim od najvećih negativaca iz stripova, kao i jednim od najvećih likova koji su ikada stvoreni. Džoker se pojavljuje na mnogim stvarima - od odjeće, preko igračaka do zabavnih parkova s njegovim imenom.

Hanibal Lektor

Hanibal Lektor je nižeg rasta, ima tamnu kosu i kestenjaste oči. Kao mali je mučio i ubijao životinje, što je rani znak po kojem se prepoznaje sociopata. Njegova glavna karakteristika je nedostatak pokajanja. Lektor gaji interesovanja za mnoge stvari, a neke od njih su psihijatrija, medicina, psihologija, kulinarstvo, umjetnost, muzika. On je čovjek koji ima ukusa u svim aspektima života. Ima izvanredan osjećaj mirisa, sposoban je da razlikuje i opaža s velikom preciznošću. Na filmskom platnu ovaj lik je maestralno odigrao glumac Entoni Hopkins.

Predator

Film "Predatori" prati grupu elitnih ratnika koje love pripadnici rase nemilosrdnih vanzemaljskih lovaca zvanih Predatori. Ovaj kultni lik se pojavio u nekoliko dijelova istoimenog filma, a publika ga trenutno može pogledati u domaćim bioskopima u filmu "Predator: Evolucija". Lik je stvoren sredinom osamdesetih godina. U pitanju je vanzemaljac - lovac na ljude. Naoružan naprednim oružjem i hladnim oštricama, Predator je zadao velike muke nekim od najpoznatijih akcionih junaka kao što su Arnold Švarceneger i Deni Glover.

Terminator

Terminator je izmišljeni lik kojeg glumi Arnold Švarceneger. Okarakterisan je kao programirani ubica i vojna jedinica za infiltraciju. Lik Terminatora se prvi put pojavio u istoimenom filmu iz 1984. godine, režisera i scenariste Džejmsa Kamerona, a kasnije u njegovim nastavcima. U prvom filmu iz serijala pojavljuje se samo jedan kiborg - onaj kojeg igra Švarceneger. U oba nastavka Švarcenegerov terminator sukobljava se sa drugim terminatorima. Terminator je ime Švarcenegerovog lika na odjavnoj špici sva tri filma. U zavisnosti od situacije, liku su date preciznije karakteristike poput modela i serijskog broja, kako bi se Švarcenegerov lik jasno razdvojio od ostalih terminatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije