Film i serije

Pratite nas na Google news

Bila meta predrasuda, odlazak jedne od najboljih i najljepših glumica

Bila meta predrasuda, odlazak jedne od najboljih i najljepših glumica
Foto: Screenshot / Youtube | Bila meta predrasuda, odlazak jedne od najboljih i najljepših glumica
Tanjug

Glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini, a važila je jednu od najboljih i najljepših glumica sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Na Akademiji za kazalište i film u Zagrebu je diplomirala 1978. godine. Odmah nakon završenog fakulteta ostvarila je nekoliko poznatih pozorišnih uloga, za koje je i nagrađivana.

U bivšoj SFRJ je priznata glumica, koju je publika upoznala kroz brojne uloge u domaćim filmovima i pozorištu kao članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Početkom devedesetih, u vrijeme kada je mržnja između Srba i Hrvata bila sve veća, Mira Furlan je bila meta predrasuda i pretežno negativnih komentara, kako zbog svojih stavova prema ratu u zemlji, tako i zbog veze sa svojim suprugom Goranom Gajićem.

Zbog svega, oni su emigrirali u SAD.

Glumica je u početku bila prinuđena da radi kao konobarica, ali je veoma brzo uspjela da nastavi sa glumom.

Pored glume, osamdesetih godina prošlog vijeka kratko je nastupala za rok-bend "La Cinema".

Mira Furlan je rođena 1955. godine u Zagrebu i igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije, među kojima su najpoznatiji televozijska serija "Put u Vučijak" i filmovi "Otac na službenom putu" Emira Kusturice i "Lepota poroka" Živka Nikolića.

U Sjedinjenim Državama je poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučnofantastičnoj seriji "Vavilon 5" i po ulozi Danijel Ruso u seriji "Izgubljeni".

Zapamćene su i njene uloge u filmovima "Kiklop" (1982) Antuna Vrdoljaka i "U raljama života" (1984) i "Za sreću je potrebno troje" (1986) Rajka Grlića.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije