Film i serije

Biljana Čekić izuzetna u ulozi Dare

Biljana Čekić izuzetna u ulozi Dare
Foto: N.N. | Biljana Čekić izuzetna u ulozi Dare

Režiser Predrag Antonijević ističe da je Biljana Čekić u ulozi male Dare ostvarila izvanrednu ulogu i otkriva da bi, u slučaju da Biljana nije bila u stanju da odigra tako kako je odigrala, prekinuo snimanje poslije tri dana.

S obzirom da ovaj film nosi desetogodišnja djevojčica bilo bi besmisleno da nastavimo snimanje ako ona nije odlična u toj ulozi, objašnjava Antonijević.

On je u intervjuu za portal "Ramas skrin" objasnio da mu je najteže bilo da u filmu "Dara iz Jasenovca" nađe balans između nasilnih scena i publike koja će gledati film.

"Ne možete da ne pokažete taj užas u kome ljudi bivaju ubijeni, a porodice rasturene, a istovemeno to mora biti tako urađeno da publika može sve to da odgleda, a da ne napusti projekciju", napominje Antonijević.U odgovoru na recenziju Džeja Vajsberga u "Varajetiju", Antonijević ocjenjuje da se tu radi o političkom tekstu u kom su iznesene neke laži, poput tvrdnje da je film antihrvatski.

"Pogledali ste film i vidjeli ste da na početku i na kraju filma veoma jasno pravimo distinkciju između Hrvata i ustaša", naveo je srpski režiser. On ukazuje na činjenicu da u filmu neka lica hrvatske nacionalosti spasavaju zatvorenike. Antonijević odbacuje i primjedbu da je film antikatolički, ali napominje da neki sveštenici i časne sestre jesu služili ustaškom režimu. Neke časne sestre bile su u Jasenovcu i radile u drugim dječijim logorima, nažalost, napominje Antonijević.

"Kako je moguće reći da je film propaganda, kada sam Vajsberg priznaje da su sve stvari opisane u filmu - tačne", pita Antonijević.

Antonijević naglašava da ni on ni Majkl Berenbaum nikada ne bi pravili takav film.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije