Film i serije

Bjelogrlić: Ne gledajte "Tomu" na tabletu ili telefonu

Bjelogrlić: Ne gledajte "Tomu" na tabletu ili telefonu
Foto: N.N. | Bjelogrlić: Ne gledajte "Tomu" na tabletu ili telefonu

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić apelovao je na javnost da se njegov film "Toma" ne gleda na kompjuteru, tabletu ili telefonu, jer to nije isto kao gledanje filma u bioskopu i napomenuo da su oni koji su dijelili link ka filmu nanijeli štetu ne samo onima koji su željeli da ga pogledaju na velikom ekranu, već i ljudima koji su na na njemu radili.

"Niko ne zna ko je zapravo bio Toma Zdravković, i ja nisam imao tu ideju da prenesem samu njegovu ličnost kroz film. Ja sam više tragajući za njegovom dušom pronašao svoju, a onda sam možda i svim ljudima koji sada gledaju film na neki način pomogao da pronađu svoju dušu", izjavio je Bjelogrlić tokom gostovanja u emisiji "Uhvati dan" na Radio Beogradu 1.

Imajući u vidu aktuelna dešavanja u vezi sa piraterijom u kinematografiji, Bjelogrlić je napomenuo da je to jednostavno nešto što postoji u toj industriji i da se on i ranije susretao s tim.

Po njegovim riječima, "ne postoji u svijesti naših ljudi da je dijeljenje snimaka koji su nečije autorsko djelo, koji njima ne pripada, vrsta klasične krađe, pa čak i zločina".

On dodaje i da su oni koji su na internetu podijelili film time nanijeli štetu ne samo ljudima koji su radili na filmu, već i onima koji su "Tomu" željeli da odgledaju u bioskopu jer "nije isto odgledati film na kompjuteru, tabletu ili, ne daj bože, telefonu".

Tokom posljednjih nekoliko dana, po uočavanju neovlašćenog dijeljenja više stotina linkova na kojima se nalazi film "Toma", produkcijske kuće "MinaCord" i "CobraFilm" su kao vlasnici autorskih prava prijavili sve Odjeljenju za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Obaviještena je i Antipiratska agencija Srbije (SAPA), a njeni predstavnici naveli su da "po krivičnom zakoniku Republike Srbije, kao i zemalja u regionu, svaki vid objavljivanja ili dijeljenja autorskog djela spada u kršenje autorskih i srodnih prava, te da svako ko se bavi ovakvim djelatnostima nosi punu krivičnu i materijalnu odgovornost za nastalu štetu. "

Svi uočeni korisnici koji su neovlašćeno delili film obavešteni su da će, ukoliko sa svojih naloga ne uklone sporni materijal, protiv njih biti pokrenuta krivična prijava Tužilaštvu za Visokotehnološki kriminal, a koja će se odnositi na direktnu umešanost u neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava, kao i materijalnu nadoknadu za štetu nanetu delovanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije