SP Qatar 2022.

Film i serije

Bjelogrlić nagrađen u Skoplju

Bjelogrlić nagrađen u Skoplju
Foto: Tanjug arhiva | Bjelogrlić nagrađen u Skoplju
Tanjug

Nagradu "Europa Prima 2022 Award" uručili su glumcu, reditelj i producentu Draganu Bjelogrliću organizatori Filmskog festivala Jugoistočne Evrope, saopštli su danas producenti.

Predsjednik festivala Jordan Plevneš je povodom nagrade, koja je uručena na svečanosti u srijedu u Skoplju, istakao da je Bjelogrlić svojim filmovima, serijama i predstavama kao akter, režiser i producent dokazao kako se ostvaruje civilizacijski ideal koji uzdiže umjetnost na pijedestal.

"Tako Bjelogrlić postaje bezgranični čovek, umetnik i tvorac, živa legenda Balkana, upravo zarad dugovekovne duhovne tradicije koju nazivamo balkanskom civilizacijom“, rekao je Pleveš.

Prema njegovim riječima, Bjelogrlić svojm fascinantnom karijerom zaslužuje mjesto pored Manoela De Oliveire, Kloda Leluša, Roberta Vilsona, Jiržija Mencla, Abdulaha Sidrana, Mikija Manojlovića i Mete Jovanovskog.

Organizator festivala, Skopski Univerzitet Europa Prima je dodijelio titulu počasnog profesora Bjelogrliću, koji je član ekipe kultne predstave "Let iznad kukavičjeg gnezda" Beogradskog dramskog pozorišta koja je počela turneju po glavnim gradovima bivše Jugoslavije izvođenjima 4. i 5. oktobra u Makedonskom narodnom teatru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije