Film i serije

Blitz-Cinestar osvojio nagradu za najboljeg kino-operatera u Evropi

Blitz-Cinestar osvojio nagradu za najboljeg kino-operatera u Evropi
Foto: N.N. | Blitz-Cinestar osvojio nagradu za najboljeg kino-operatera u evropi

​Međunarodno kinematografsko udruženje (UNIC), proglasilo je Blitz-CineStar najboljim kino-operaterom u Evropi u 2019. godini.

Nagrada "International Exhibitor of the Year" uručena je Blitz-CineStaru na kongresu CineEurope u Barseloni, uz obrazloženje da je riječ o kompaniji koja podiže standarde u industriji i ostvaruje kontinuiran rast. Posebno su istakli kako Blitz-CineStar svojoj publici pruža najbolji mogući kino doživljaj, ističući u prvi plan stalnu inovaciju, zbog čega je Blitz-CineStar i postao jedan od vodećih, te najbrže rastućih kino lanaca u regionu i Evropi.

Nagradu je u ime Blitz-CineStara preuzeo Hrvoje Krstulović, suosnivač i član uprave Blitz-CineStara, koji je učestvovao na kongresu CineEurope u Barseloni, najdugovječnijem i najuspješnijem evropskom kongresu za velike, regionalne i nezavisne filmske profesionalce. Prilikom preuzimanja nagrade za najboljeg evropskog kinoprikazivača, Hrvoje Krstulović je izjavio:

"Ovo je kruna našeg poslovanja i priznanje cijelom našem timu, da smo u proteklim godinama radili izvrstan posao. Standarde smo kontinuirano postavljali na viši nivo, a ključna je bila naša želja da posjetiocima ponudimo najbolje moguće kino iskustvo. Nećemo stati na tome, jer tim koji stoji iza uspjeha Blitz-CineStara, povezuje ogroman entuzijazam i ljubav prema filmu, kinu i  pomjeranju granica u kinoprikazivaštvu. Zato želim zahvaliti upravo njima, mojim kolegama i prijateljima. Ovo je priznanje za sve nas, za ono što radimo i volimo. Takođe, hvala našim poslovnim partnerima i našim vjernim posjetiocima, bez kojih ovaj uspjeh ne bi bio ostvariv".

Blitz-CineStar nastao je zajedničkim ulaganjem kompanije Kieft & Kieft¸ njemačkog kino-operatera, te kompanije Blitz film i video distribucija, vodećeg distributera filmova u Hrvatskoj i susjednim državama. Od svog osnivanja 2003. godine, pa sve do danas Blitz-CineStar kontinuirano provodi investicioni ciklus, zbog čega se uspješno pozicionirao kao najveći i najuspješniji kino-operater u regionu. CineStar Grupa u Hrvatskoj i regionu broji ukupno 23 multipleksa, uključujući i onaj u Beogradu koji se uskoro otvara, a raspolaže sa 145 digitalnih dvorana i više od 23.000 sjedišta. Sve to prati i povećanje broja posjetilaca, koji je porastao na gotovo pet miliona godišnje.

Sve je počelo prije šesnaest godina, sa izgradnjom prvog multipleksa CineStar Zagreb sa 13 dvorana i 2.940 sjedišta, a koji je i danas najveći multipleks u regionu i kojeg je Film Journal International, uvrstio u „15 veličanstvenih“ u svom izdanju povodom 15. Cinema Expo. Daljnjim širenjem, te stalnim unapređenjem usluga i tehnologija, Blitz-CineStar je postao jedan od najprepoznatljivijih brendova. Dobitnik je sedam Superbrands nagrada, uključujući i Superbrands Exclusive, kao i nagrada Best Buy Awards, te Best Buy Award Millennials 2018. Prošle godine dobio je nagradu za najbolje novoizgrađeno kino u Evropi, a koju je osvojilo najveće dalmatinsko kino - CineStar 4DX Mall of Split.

O CineEurope

CineEurope 2019. održan je od 17-20. juna u Centru „Convencions Internacional Barcelona“ (CCIB) u Barseloni. CineEurope je najdugovječniji i najuspješniji evropski kongres i trgovački sajam za glavne, regionalne i nezavisne filmske profesionalce. Na CineEurope se prikazuju ekskluzivne projekcije i prezentacije proizvoda o novim filmovima i trendovima u filmskoj i kinematografskoj industriji, organizuju se seminari i CineEurope trgovački sajam. CineEurope je službeni kongres UNIC-a (International Union of Cinemas).

O UNIC-u

International Union of Cinemas (UNIC) je međunarodno kinematografsko udruženje za kino trgovinu i kino operatere, a svojim djelovanjem pokriva 37 zemalja.

O Film Expo Group

Film Expo Group je glavni organizator evenata u filmskoj industriji. Potpisuju produkciju CineEurope koji se održava u Barseloni, ShowEast koji se održava u Miamiju i CineAsia, koji se održava u Hong Kongu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije