Film i serije

Bombardovanje Srbije na filmskom platnu, pregovara se sa Džoni Depom

Bombardovanje Srbije na filmskom platnu, pregovara se sa Džoni Depom
Foto: N.N. | Bombardovanje Srbije na filmskom platnu, pregovara se sa Džoni Depom

Početkom marta, na više od 100 lokacija u Srbiji sa Kosovom i Metohijom, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, ali i širom Balkana, počeće snimanje dokumentarnog filma o posljedicama bombardovanja 1999. godine.

Film o bombardovanju će biti preveden na osam jezika, a pregovara se da se u filmu pojave Nikita Mihalkov i Džoni Dep. Poslije premijere u Srbiji, na 20. godišnjicu agresije, 24. marta sljedeće godine, planirano je prikazivanje širom sveta, pa i u zemljama NATO, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, neće to biti klasičan dokumentarac sa faktima i svjedocima 78 dana agresije, već priča sa više slojeva. Film će obuhvatiti stradanje, životne priče žrtava bombardovanja, kako onih koje su zaustavile bombe, tako i onih koji umiru i umiraće od odloženog djejstva projektila sa kancerogenim osiromašenim uranijumom, ili izlivanja piralena u zemlju i vodu.

"Želim da svijet kroz ovaj film vidi koga su bombardovali, da mi nismo ni "loši momci", ni "divljački narod" na Balkanu, nego narod stare kulture koji je svetu dao Teslu, Pupina, Milutina Milankovića", objašnjava producent filma, Nemanja Nedeljković.

U filmu će biti predstavljeni dokazi o ekološkoj katastrofi, ne samo u Srbiji, već na prostoru čitavog Balkana, a uključiće se i stručnjaci iz nekih od najpoznatijih svjetskih naučnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije