Film i serije

Brajanu Koksu uručena nagrada “Alekandar Lifka”

Brajanu Koksu uručena nagrada “Alekandar Lifka”
Foto: Reuters | Brajanu Koksu uručena nagrada “Alekandar Lifka”

Škotskom glumcu Brajanu Koksu večeras je na Ljetnjoj pozornici na Paliću uručena nagrada “Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Koksu je nagradu uručio direktor Festivala evropskog filma Palić, Radoslav Zelenović, koji je rekao da 2000. godine kada su ustanovili priznanje nisu ni pretpostavljali da će za 18 godina na Paliću pozdraviti najznačajnije ljude koji su stvorili evropski, svjetski i srpski film.

“Sa velikim profesionalnim i ličnim zadovoljstvom uručujem večeras nagradu 'Aleksandar Lifka' glumcu koji je od 1971. i uloge Lava Trockog do 2017. i Čerčila, ostvario više od 200 uliga u filmu i na televiziji”, istakao je Zelenović.

Koks je rekao da je glumcu teško da shvati dimenzije svog rada i šta taj rad znači drugima.

“Znamo za kritičare i za profesionalce, ali ono što je važno jeste efekat filma na druge i primiti nagradu koja nosi ime pionira filma, vrednuje putovanje u karijeri pojedinca i zato je ovakav trenutak prilično značajan”, istakao je Koks.

Brajan Koks (Dandi, 1946.) odrastao je u radničkoj porodici i već u 14. godini stao na pozorišne daske u rodnom gradu.

Studirao je na Akademiji muzičke i dramske umjetnosti u Londonu, koju je napustio kako bi što prije zaigrao u teatru.

Od 1965. godine, kada je počela njegova profesionalna karijera, mijenjao je scene, igrao klasike i razvijao svoj talenat, a uz napredovanje u teatru, osvajao je TV i film.

Igrao je u holivudskim blokbasterima “Hrabro srce” Mela Gibsona, “Troja” Volfganga Petersena, “Planet majmuna: Početak” Ruperta Vajata, “Bornova nadmoć” Pola Gringrasa, “X-Men 2” Brajana Singera, a među najnovijim ulogama je naslovna u ostvarenju “Čerčil”Džonatana Teplickog.

Prvi je tumačio ulogu Hanibala Lektora u čuvenom filmu “Lovac na ljude” Majkla Mana, a igrao je i u rediteljskom debiju Rejfa Fajnsa “Koriolan”, koji je sniman u Srbiji, te je Koks mjesec dana proveo u Beogradu kojim je, kako je rekao Tanjugu, oduševljen i želi ponovo da ga posjeti.

Koks je 36. laureat nagrade "Aleksandar Lifka", a sinoć je isto priznanje uručeno glumcu Radetu Šerbedžiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije