Film i serije

"ČERNOBILJ": Serija sa najboljom ocjenom na IMDb-u

"ČERNOBILJ": Serija sa najboljom ocjenom na IMDb-u
Foto: N.N. | "ČERNOBILJ": Serija sa najboljom ocjenom na IMDb-u

​Nova HBO-ova serija "Černobilj" je televizijska poslastica koja se gledaocima brzo uvukla pod kožu. Činjenica da su je na IMDb-u bolje ocijenili od "Game of Thronesa" i "Breaking Bada", serija koje su bile na samom vrhu po gledanosti, dovoljno govori koliko je vrijedna gledanja.

Temeljena na najvećoj nuklearnoj katastrofi u istoriji čovječanstva koja se zaista dogodila dodatno joj daje na težini.

Podijeljena u pet dijelova, serija prati priču o zastrašujućim događajima prije, tokom i nakon nuklearne eksplozije u Memorijalnoj elektrani "V.I. Lenjin" u Černobilju 1986, a započinje samoubistvom Valerija Legasova uoči druge godišnjice katastrofe, naučnika koji je bio na čelu tima za istragu černobiljske katastrofe.

Legasov je pronađen obješen samo dan prije nego što je javno trebalo da iznese rezultate o istraživanju uzroka ove katastrofe, a iza sebe je ostavio audio-snimak s dosad nepoznatim detaljima.

U pet nastavaka kreatora serije Krejga Mazina, rekonstrukcija černobiljske katastrofe strašnija je od bilo kakvih zmajeva, vještica, igara gladi i prijestola. Opekotine na licima sovjetskih vatrogasaca, koji povraćaju krv i odlaze u smrt, postavljene su u brižni dekor osamdesetih.

Eksploziju s devet puta jačom kontaminacijom od one u Hirošimi, sovjetske su vlasti pokušavale zataškati, a to je i jedan od razloga zašto je Legasov sebi oduzeo život. Neslužbeni izvori navode kako je od posljedica černobiljske katastrofe smrtno stradalo između 200.000 i 400.000 ljudi, a posljedice radioaktivnosti osjetilo je pet miliona ljudi. Poseban utisak na gledaoce ostavljaju scene događaja iz Pripjatske bolnice, gdje i danas postoji odbačena odjeća vatrogasaca kontaminirana radioaktivnim česticama.

Iako su izašle četiri epizode, serija je dobila visokih 9,6 od 10 bodova od skoro 27.000 glasača na IMDB-u, ponajviše zbog jezivih, realnih scena koje su strašnije čak i od najgorih horora.

Mozak ove hvaljene serije je scenarist Krejg Mazin pod režiserskom palicom Šveđanina Johana Renka, a glavne uloge tumače Džared Haris, Stelan Skarsgard i Emili Votson.

Černobilj će nakon istoimene serije sasvim sigurno postati još morbidnija turistička atrakcija, gdje se posjetiocima prilikom obilaska područja pokazuje stepen radijacije koji se očitava na mjernim instrumentima. Serija budi interesovanje za dodatno istraživanje nesreće. U strukturi scenarija serije ne propušta se objasniti postupak proizvodnje struje uz pomoć nuklearne energije i načina na koji radijacija destruiše fiziologiju ljudskog tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije