Film i serije

CRUK i Aka­de­mi­ja umje­tnos­ti ozva­ničili sa­ra­dnju

CRUK i Aka­de­mi­ja umje­tnos­ti ozva­ničili sa­ra­dnju
Foto: N.N. | CRUK i Aka­de­mi­ja umje­tnos­ti ozva­ničili sa­ra­dnju

BA­NJA­LU­KA - Cen­tar za ra­zvoj i una­pređiva­nje ki­ne­ma­to­gra­fi­je Re­pu­bli­ke Srpske (CRUK) i Aka­de­mi­ja umje­tnos­ti u Ba­nja­lu­ci ozva­ničili su sa­ra­dnju i uspos­ta­vi­li no­vi vid po­drške stu­den­ti­ma fil­mske i te­le­vi­zij­ske režije i pro­du­kci­je po­tpi­si­va­njem me­mo­ran­du­ma u Ka­mer­noj sa­li Aka­de­mi­je umje­tnos­ti.

Do­gađaju su pri­sus­tvo­va­li Na­ta­li­ja Tri­vić, mi­nis­tarka pros­vje­te i kul­tu­re Re­pu­bli­ke Srpske, i Anja Ilić, vrši­teljka dužnos­ti di­re­kto­ra CRUK-a, te stu­den­ti pro­du­kci­je na­građeni za nji­ho­ve fil­mo­ve u fa­zi ra­zvo­ja.

"Naj­lo­gični­ji ko­rak u svrhu ra­zvo­ja i proi­zvo­dnje fil­mskog umje­tničkog stva­ra­laš­tva i nje­go­vih kom­ple­men­tar­nih dje­la­tnos­ti načinjen je u prav­cu uspos­tav­lja­nja sa­ra­dnje Aka­de­mi­je umje­tnos­ti i Cen­tra, jer su upra­vo stu­den­ti Fil­mskog i te­le­vi­zij­skog smje­ra uje­dno i bu­dući ko­ri­sni­ci Cen­tra i apli­kan­ti sa svo­jim fil­mskim pro­je­kti­ma  na pred­sto­jećim kon­kur­si­ma Cen­tra", po­ručila je Ilićeva.

Žiri, ko­ji su čini­li pred­sje­dnik Mar­ko Šip­ka, te čla­no­vi Sa­ša Haj­du­ko­vić i Ma­rio Ćulum, do­ni­je­li su odlu­ku ko­ji stu­den­ti su do­bi­tni­ci na­gra­da, ko­je će im po­moći da fil­mo­ve i audio-vi­zu­el­ne ra­do­ve po­di­gnu na vi­ši ni­vo, čime će oni pos­ta­ti re­le­van­tni ka­ko na fil­mskom trži­štu, ta­ko i na stu­den­tskim fil­mskim fes­ti­va­li­ma.

Prva na­gra­da pri­pa­la je Sa­ri Ra­du­si­no­vić, čiji fil­mski pro­je­kat ima po­ten­ci­jal da pos­ta­ne ge­ne­ra­cij­ski film. Dru­go mjes­to osvo­jio je Vuk Pje­tlo­vić za fil­mski pro­je­kat "So", ko­ji pred­stav­lja značajan do­pri­nos kul­tu­ri sjećanja na Od­bram­be­no- otadžbin­ski rat u Re­pu­bli­ci Srpskoj, dok su treću na­gra­du ra­vno­pra­vno po­di­je­li­li Bo­ško Krkljaš i Ste­fan To­mić za pro­je­kte "Šta sa­njam i šta mi se (ne) do­gađa" i "Is­ta sta­ra priča".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije