Film i serije

Čarli Čaplin: Skitnica koja je bez izgovorene riječi opčinila svijet

Čarli Čaplin: Skitnica koja je bez izgovorene riječi opčinila svijet
Foto: N.N. | Čarli Čaplin: Skitnica koja je bez izgovorene riječi opčinila svijet

Nema tajanstvenosti u nasmijavanju gledalaca. Cijela moja tajna sastoji se u tome da mi je duh bio budan i oči otvorene prema svim događajima koji se mogu upotrijebiti u mojim filmovima. Proučavao sam čovjeka, jer bez toga ne bih u svome zanatu mogao ništa učiniti. A poznavanje čovjeka osnova je svakog uspjeha, kazao je svojevremeno o svom radu Čarli Čaplin, engleski glumac, najveća zvijezda nijemog filma, reditelj, scenarista i muzičar.

Njegova genijalnost, savršena mogućnost transformacije i improvizacije obezbijedile su mu čvrstu poziciju na vrhu liste filmske istorije.

Teško djetinjstvo

Rođen je 16. aprila 1889. godine u Londonu kao Čarls Spenser Čaplin, a njegovi roditelji, koji su se razveli kada je imao tri godine, bili su zabavljači u pozorištu koje je njegovalo laku muziku, pjesmu, ples, gimnastičke produkcije te žonglerske vještine. Otac Čarli Čaplin Stariji bio je alkoholičar i rijetko je komunicirao sa sinom. Majka Lili Harvi, poznatija kao Hana Harijet Hol, bila je glumica, a njenu karijeru okončala je bolest grla - prva veća kriza dogodila se 1894. godine tokom nastupa u pozorištu u blizini Londona, kada ju je izdao glas, a tada petogodišnji Čarli popeo se na binu i završio njen nastup, otpjevavši pjesmu "Jack Jones". Bio je nagrađen gromoglasnim aplauzom, a gosti su ga zasuli sitnim kovanim novcem.

Otac mu je 1901. umro od ciroze jetre, a nakon očeve smrti stanje Čarlijeve majke, koja je imala sina iz prvog braka, postajalo je sve teže - sve češće je ostajala bez glasa, teško se mireći sa činjenicom da je samohrana majka, te je ubrzo završila u psihijatrijskoj bolnici. Mali Čarli je smješten u londonsko sirotište, a nakon nekoliko sedmica i u školu za siromašne. Samo tri godine proveo je edukujući se i to je bilo jedino formalno obrazovanje koje je stekao u životu.

U tom periodu Čarli je uglavnom skitao sa starijim polubratom Sidijem po ulicama, a za život zarađivao plešući i pjevajući po sirotinjskim londonskim četvrtima. Buduća zvijezda nijemog filma radila je i kao prodavač cvijeća, duvač stakla, vratar i raznosač drva, a u isto vrijeme učio je ples, žonglerstvo i akrobatiku.

Skitnica - vrećaste pantalone, uska jakna, velike cipele

Već sa 12 godina Čarli je nastupio u predstavi, a nakon desetomjesečne pauze, počeli su da se ređaju njegovi glumački aranžmani. Nedugo nakon što je upoznao Freda Karna, koji je sedamnaestogodišnjeg Čaplina primio u svoj ansambl, budući glumac se s njegovom trupom 1910. godine otisnuo u Njujork.

Kada ga je pred kraj 1913. zapazio filmski producent Mark Senet, ponudio  mu je potpisivanje ugovora, pa se Čaplin s polubratom preselio u Holivud. Treći član skromne družine bio je njihov cimer Sten Lorel, koji će kasnije postati poznat kao Stanlio - mršaviji član komičarskog para Stanlio i Olio. Čarlijevi prvi radovi bili su u produkciji, a prve godine snimao je 35 kratkih nijemih filmova u kojima je stvorio popularni lik Skitnice, čija je garderoba nastala slučajno. Naime, Čarli je od kolega morao pozajmiti dijelove kostima, a kada je slučajno iskombinovao vrećaste pantalone sa uskom jaknom, polucilindrom i velikim cipelama, na lice zalijepio crne brkove i svemu dodao bambusov štap, rođen je lik simpatičnog Skitnice.

"Nisam imao pojma kakvu će šminku upotrijebiti. Želio sam da sve bude kontradiktorno - vrećaste hlače, mali šešir, velike cipele. Nisam bio siguran želim li da izgledam mlado ili staro, ali sam se sjetio da Senet očekuje da budem stariji muškarac, pa sam dodao male brkove, jer sam mislio kako će mi oni dodati godine. Nisam imao pojma o liku koji treba da izgradim. Ali kada sam se obukao, odjeća i šminka dali su mi ideju kakav on treba da bude. Počeo sam da ga upoznajem i da izlazim na scenu kao da sam takav rođen", zapisao je Čaplin u svojoj autobiografiji.

Niz uspješnih ostvarenja

Kad je 1918. godine s polubratom otvorio filmski studio u Los Anđelesu, kritičari su se već tada složili da je Čaplin u svom radu ujednačio komične i sentimentalne dijelove, a njegovi filmovi  "Mališan", "Žena iz Pariza", "Potraga za zlatom", "Cirkus", "Svjetla velegrada", "Moderna vremena" dočekani su pozitivnim kritikama. Bilo je tako i nakon dolaska zvučnog filma, od kojih je prvi u nizu bio i često spominjani "Veliki diktator" iz 1940. godine, koji je predstavljao čin prkosa protiv politike koju je vodio Adolf Hitler. Komičar je pažnju kasnije privukao i filmovima "Svjetla pozornice", "Kralj u Njujorku" i "Grofica iz Hongkonga".

Čak i dok je bio na vrhuncu popularnosti u Americi, Čarli nije želio da uzme američko državljanstvo jer se stalno nalazio na udaru različitih političkih organizacija koje su ga optuživale da je komunista i razvratnik. Kada je 1952. godine saznao da mu je tadašnji ministar pravde uskratio vizu za povratak u Ameriku, Čaplin se zakleo da tamo više nikada neće kročiti.

Novi dom našao je u selu Krsier nekoliko kilometara udaljenom od švajcarskog Montrua, a njegova kuća ubrzo je postala utočište svjetske elite. Popularni Skitnica u Ameriku se vratio tek 1972. godine i to kako bi primio počasnog "Oscara" za poseban uticaj i razvoj filmske umjetnosti 20. vijeka.

Dolazak zvučnog filma, politika i žene

Svaka zvijezda na kraju počne da blijedi, pa je tako i Čaplinova u jednom trenutku počela da gubi sjaj i to iz tri razloga - dolaska zvučnog filma, politike i žene.

Kada je o damama riječ, imao ih je mnogo, ženio se čak četiri puta i iza sebe ostavio 11 nasljednika. Prema nekim biografijama, Čaplinov ljubavni život poslužio je kao inspiracija piscu Vladimiru Nabokovu za popularnu "Lolitu", a njegova sklonost prema mlađim djevojkama nikada nije bila dobro prihvaćena u očima javnosti. Upravo zato o komičaru je stvorena negativna medijska slika koja je naštetila mnogim njegovim filmovima i porodičnom životu.

Mildred Haris imala je 16 godina kada se 1918. godine udala za Čaplina. Pričom o lažnoj trudnoći njena majka prisilila ga je da se vjenča sa Milder, a prije burnog razvoda, koji je potrajao dvije godine, popularna dječja glumica zaista je i rodila, ali je dijete preminulo nakon tri dana. Čini se da su Čaplinu bile suđene šesnaestogodišnjakinje jer je i njegova druga supruga Lita Grej, koju je upoznao na snimanju "Mališana", takođe imala toliko godina kada ga je upoznala, a njemu je bilo 35. Vjenčali su se 1924. godine, a u braku su dobili dva sina.

Nakon što su se 1928. razveli, Čaplin je morao da plati veliku sumu novca, zbog čega je popularni komičar i osijedio. O njegovoj trećoj supruzi Polet Džulijet Godard ne zna se mnogo, a poznato je tek da su se u tajnosti vjenčali u Kini 1936. i živjeli zajedno do 1942. godine. Tada se pričalo kako Džulijet nije dobila ulogu u filmu "Prohujalo s vihorom" jer nije željela da potvrdi kako se udala za Čaplina. Imala je 19 godina i bila je Čaplinova najstarija izabranica, a kada je napokon priznala brak s njim, mnogi su nagađali da je to učinila samo da ne našteti svojoj karijeri.

Ljubav svog života, sedamnaestogodišnju Oonu O'Nil, Čaplin je upoznao kada su mu bile 53 godine, a njom se oženio 1943. godine. Nekoliko mjeseci prije njihovog susreta proživljavao je mučan sudski proces u kojem ga je starleta Džoan Beri, koja je patila od ozbiljnog mentalnog poremećaja, tužila da je otac njenog djeteta. Iako je bio oslobođen optužbe, brak sa Oonom razljutio je njenog oca, dramaturga Judžina O'Nila, zbog čega ju je razbaštinio. Ali, s vremenom se pokazalo da Oona nije pogriješila jer je sa Čaplinom ostala sve do njegove smrti, rodivši mu osmoro djece. Čarli se uz četvrtu suprugu prilično smirio. Supružnici su pružili jedno drugom ono što im je oduvijek nedostajalo - ona je žudjela za ocem koji je napustio kada je bila mala, a Čarli je tražio njenu podršku jer mu je karijera bila na zalasku.

Smrt

Iako se slavni glumac bavio sportom - tenisom i plivanjem, nije pušio ni pio, njegovo zdravstveno stanje naglo se pogoršalo krajem šezdesetih godina. Preminuo je u snu 25. decembra 1977. godine u švajcarskom Veveu, u 88. godini. Ali, ni nakon smrti nije uspio da pronađe mir. Njegovo tijelo, pokopano na lokalnom groblju, u noći između 1. i 2. aprila 1978. ukrali su emigranti, želeći da od njegove porodice iznude novac. Plan je propao, lopovi su uhapšeni, a tijelo je ponovo pokopano, ovog puta ispod debelog betona kako bi se spriječili mogući ponovni pokušaji krađe.

Život je tragedija izbliza, ali na duge staze je komedija, izjavio je jednom prilikom Čaplin i ne sluteći da je ovim riječima najbolje opisao sebe. Bio je istinski genije koji je svojim poša¬licama zabavljao i nasmijavao cijeli svijet i Skitnica koja je bez izgovorene riječi opčinila svijet. I danas, 44 godine nakon smrti, lik i djelo Čarlija Čaplina žive - ovaj filmski virtuoz i danas nadahnjuje ljude prenoseći poruku kako je smijeh jedini lijek za sve probleme s kojima se suočavaju.

 

Citati

* Šta će vam smisao? Život je želja, a ne smisao.

* Sila nam je potrebna samo kad želimo učiniti nešto loše. Inače je ljubav dovoljna da se učini sve ostalo.

* Ogledalo je moj najbolji prijatelj, zato što kad ja plačem, ono se nikad ne smije.

* Mislim da je jedna od životnih ironija činiti pogrešnu stvar u pravo vrijeme.

* Moja bol može biti razlog za nečiji smijeh. Ali moj smijeh nikada ne smije biti uzrok nečije boli.

* Nema potrebe da se plašimo svađa, suočavanja niti bilo kakvih problema, jer i zvijezde se ponekad sudare pa i iz tog sudara nastane neki novi svijet. Danas, ja znam - to se zove život.

* Život bi mogao biti predivan kad bi nas ljudi znali ostaviti na miru.

* Dan bez smijeha je propao dan.

* Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam žuditi za nekim drugačijim životom i mogao sam vidjeti da je sve što me je okruživalo u stvari bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, ja to zovem zrelost.

* Na kraju krajeva - sve je samo šala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije