Film i serije

Češki festival oduzima nagradu Kusturici zbog Rusije

Češki festival oduzima nagradu Kusturici zbog Rusije
Foto: Arhiva | Češki festival oduzima nagradu Kusturici zbog Rusije

Međunarodni filmski festival Febiofest odlučio je da odužme reditelju Emiru Kusturici nagradu "Kristijan", jer je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio ponudu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da postane direktor Centralnog akademskog pozorišta ruske armije u Moskvi, rekao je za Češku novinsku agenciju (ČTK) direktor festivala Kamil Spačil.

Inicijativa da se oduzme nagrada Kustruici, koji je režiju završio u Pragu, potekla je od osnivača i počasnog predsjednika međunarodnog festivala Febiofest Feroa Feniča.

"Pozdravljamo inicijativu našeg počasnog predsjednika i krenućemo u akcije povlačenja nagrade Kristijan Emiru Kusturici", rekao je Spačil, prenosi portal Češke novini.

Kusturica je nagradu Kristijan dobio 2017. godine za doprinos svjetskoj kinematografiji.

Fenič je rekao da je još tada bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu zbog njegove "sklonosti da se divi totalitarnim vođama i podržava ih", što znači da "uprkos talentu režisera ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrijednosti i kriterijume da bude nagrađen".

On je pozvao i druge češke festivale koji su u prošlosti nagrađivali Kusturicu da mu oduzmu nagrade.

Kusturica je 2019. godine dobio Orden zasluga od predsjednika Češke Miloša Zemana, a prethodno ga je odlikovao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije