Film i serije

"Cinema Parallels" u "Jazavcu": Kaleidoskop ličnih umjetničkih istraživanja

"Cinema Parallels" u "Jazavcu": Kaleidoskop ličnih umjetničkih istraživanja
Foto: N.N. | "Cinema Parallels" u "Jazavcu": Kaleidoskop ličnih umjetničkih istraživanja

BANJALUKA - Treće izdanje filmskog festivala "Cinema Parallels" biće održano od 7. do 9. jula u Gradskom pozorištu "Jazavac", a ovogodišnja manifestacija nosi naziv "Unutrašnji glasovi, beskonačni pejzaži".

Svečano otvaranje festivala najavljeno je za četvrtak u 19.30, a prvi film na festivalu biće prikazan u 20 časova - riječ je o meksičkom ostvarenju "Dark Light Voyage", čiju režiju potpisuju Tin Dirdamal i Eva Cadena koji će razgovarati sa publikom nakon projekcije.

U ovom programu intimnih glasova i snimaka, gostujući filmski stvaraoci predstaviće publici unutrašnji univerzum, otkrivajući lični pejzaž i uticaj njihovih glasova u našem svijetu.

"Kroz dnevnike putovanja, porodične albume, narative iz prvog lica, video-dnevnike, emotivne fotografije, selfije ili porodične VHS snimke, publici će kinematografske radove predstaviti Tin Dirdamal (Meksiko), Marko Grba Singh (Srbija) i Ivan Ramljak (Hrvatska), dok će James N. Kienitz Wilkins (SAD) i Fiamma Montezemolo (Italija/SAD) podijeliti sa nama aspekte svoje sadašnjosti, lične i kolektivne prošlosti, intimne trenutke i snove o budućnosti", pojašnjava Adriana Truhijo, umjetnička direktorica festivala.

Ona dodaje da filmovi trećeg izdanja festivala "Cinema Parallels" predstavljaju poetsko i kolektivno ogledalo našeg aktuelnog vremena, u kojem video formu proglašavamo časopisom koji bilježi naše memoare, intimu i strahove.

"U ovom izboru filmskih narativa o sebi i ličnim snimcima, 'Unutrašnji glasovi, beskonačni pejzaži' predstavljaju kaleidoskop ličnih umjetničkih istraživanja u iskrenom otkrivanju savremene kinematografije", navodi Truhijo.

Regionalnu selekciju filmova čine "Kuća ima rogove" Stefana Tomića, "Anatomija hipomanije" Mine Vavan i "Talog" Branislava Stošića, mladih talenata sa banjalučkog i sarajevskog univerziteta.

Obrazovni element ovog izdanja uključuje dva besplatna masterklasa. Prvi je "Beletristika se susreće sa nefikcijom" Tina Dirdamala (umjetnik/filmski stvaralac), a u pitanju je masterklas koji nastoji da pronađe nove narative daleko od svijeta filma i postavlja pitanja gdje se fikcija susreće sa nefikcijom, kao i gdje se spajaju film i ne-film.

Drugi masterklas nosi naziv "Umjetnost plus antropologija, a bavi se intermedijalnim praksama, video-instalacijama i projektima specifičnim za Montezemolin sajt (umjetnica/filmski stvaralac/profesor kinematografije i digitalnih medija Univerziteta u Kaliforniji iz Dejvisa). Oba umjetnika će podijeliti svoja iskustva na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, ali i predstaviti filmove u Gradskom pozorištu "Jazavac".

"Cinema Parallels" je posvećen podršci nezavisnim i inovativnim filmovima, kao i predstavljanju savremene kinematografije u svim njenim oblicima i raznovrsnosti, kroz specijalnu kustosku selekciju međunarodnih i regionalnih filmova.

Filmski festival organizuje Video Kabinet, a razvijen je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srpske, Ambasade SAD i u partnerstvu sa Gradskim pozorištem "Jazavac" i Univerzitetom u Banjaluci. Iza organizacije festivala su, kao i prethodnih godina, Marko Šipka kao izvršni direktor i Adrijana Truhijo, kao umjetnička direktorica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije