Film i serije

Ćosić: "Prvi kadar" most koji spaja Zvornik i Istočno Sarajevo

Ćosić: "Prvi kadar" most koji spaja Zvornik i Istočno Sarajevo
Foto: Srna | Ćosić: "Prvi kadar" kulturni most koji spaja Zvornik i Istočno Sarajevo

Međunarodni filmski festival "Prvi kadar" jedinstvena je umjetnička manifestacija koja kao svojevrsni "kulturni most" spaja gradove Istočno Sarajevo i Zvornik, izjavio je danas Srni predsjednik Organizacionog odbora festivala Ljubiša Ćosić.

"`Prvi kadar` na najbolji mogući način realizuje strategiju decentralizacije kulture Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, a taj koncept podrazumijeva ujednačen razvoj umjetničkog stvaralaštva, ali i razvoj drugih kulturnih djelatnosti ravnomjerno na cijelom području Srpske, kako u njenim urbanim, tako i u ruralnim dijelovima", rekao je Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Premijernim prikazivanjem u Republici Srpskoj igranog filma "Pijavice", reditelja Dragana Marinkovića u ponedjeljak, 11. novembra, u 19.00 časova u Zvorniku će svečano biti otvoren 13. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar" čiji je ovogodišnji moto "Da ne vidi zlo!".

Premijeri ovog filma, snimljenog u produkciji "Zilion filma" iz Beograda, prisustvovaće producent i glumac Lazar Ristovski, koji je i specijalni gost Festivala, kao i reditelj filma Dragan Marinković.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je ranije Srni da će ovogodišnji festival biti održan od 11. do 16. novembra u Zvorniku i Istočnom Sarajevu pod motom "Da ne vidi zlo!", koji je inspirisan narodnom izrekom, ali i tematskim okvirima filmskih ostvarenja.

S obzirom da će "Prvi kadar" biti održan u dva grada, Štifanićeva kaže da i ove godine nastavljaju sa misijom decentralizacije kulture i filmske umjetnosti, čime će dati značajan doprinos razvoju filma i kinematografije u Republici Srpskoj i BiH.

Ona naglašava značaj edukacije mlade filmske publike kroz organizovane posjete filmskim projekcijama i masterklas predavanja, a posebno ističe činjenicu da će ove godine grad Zvornik biti domaćin jednom od najvećih srpskih glumaca današnjice Lazaru Ristovskom.

U zvaničnom takmičarskom programu festivala takmičiće se 33 filma iz 16 zemalja, koji će biti prikazani u pet festivalskih selekcija: " fokusu" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova; "Eks JU u fokusu" - Regionalna selekcija dokumentarnih filmova sa eks Ju prostora; "Kratke priče" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora; "Ključ za film" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i "Novi pogledi" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

"Ove godine u fokusu Festivala je čovjek, njegov odnos prema životu, umjetnosti i prirodi, njegova lična i istorijska borba, ali i veličanstvenost ljudske pobjede i naših velikana", kaže Štifanićeva.

Ona precizira da će u takmičarskom programu festivala ove godine biti dva dugometražna dokumentarna filma nominovana za prestižnu nagradu "Oskar", ali i studentski filmovi koji su nominovani za najznačajnije filmsko priznanje za kratki dokumentarni film IDA, kao i filmovi koji su dobitnici značajnih filmskih nagrada i priznanja.

Festivalski žiri će raditi u sastavu: predsjednik žirija režiser i dekan Akademije umetnosti Beograd Dragan Elčić, filmski kritičar i direktor Filmskih susreta Niš Srđan Savić i režiser urednik dokumentarnog programa RTRS-a Branko Lazić.

Edukativni i prateći program festivala je u znaku filmskog glumca, u čije ime će biti održane dvije promocije knjiga, kao i masterklas predavanje "Osnove glume na filmu".

U planu je i promocija knjiga i izdanja o dokumentarnom filmu, ali i predavanje o umjetnosti u doba rijalitija.

Za najmlađe u Istočnom Sarajevu i Zvorniku Festival će u okviru "Kids fest" programa prikazati izbor najboljih animiranih filmova sa Međunarodnog festivala animiranog filma "Konstantinov zlatnik" iz Niša, kao i animirane filmove koje su napravili polaznici Filmske škole "Prvog kadra" prošle godine u Zvorniku.

"I ove godine posebno je bogat i zanimljiv večernji program. Pored igranog filma `Pijavice`, u okviru festivala, publika u Zvorniku će, prije beogradske premijere, imati priliku da premijerno vidi igrani film `Ajvar`, reditelja Ane Marije Rosi", dodaje Štifanićeva.

Povodom 70 godina od osnivanja Jugoslovenske kinoteke, Savjet festivala "Prvi kadar" donio je odluku da se "Lik kneza Pavla za doprinos očuvanju filmske građe i širenju filmske kulture" dodijeli ovoj značajnoj filmskoj ustanovi.

Osim ovog priznanja, festival će na svečanoj ceremoniji otvaranja uručiti još dva značajna priznanja: za razvoj festivala i promociju domaćeg dokumentarnog filma u svijetu.

Festival će biti zatvoren u Istočnom Sarajevu svečanom dodjelom nagrada i premijernim prikazivanjem igranog filma "Pijavice" u ovom gradu.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, a ovu prestižnu manifestaciju podržalisu grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Adiko banka.

Medijski pokrovitelji su Novinska agencija Republike Srpske - SRNA i RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije